Doboj / Novalić i Višković o koronavirusu: Nema mjesta panici, u BiH funkcionira sistem

26. 02. 2020. u 16:51:00 Fena

Shares: 129

Entiteti Bosne i Hercegovine će koordinirano reagirati u slučaju pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini, rečeno je danas nakon sastanka premijera bh. entiteta Federacije BiH i RS - Fadila Novalića i Radovana Viškovića.

Prvi ljudi entitetskih vlada su apelovali da se ne diže pretjerana panika kod građana, jer su nadležne institucije preduzele sve neophodne mjere u slučaju pojave te bolesti u našoj zemlji.

Premijer Novalić je rekao da nema mjesta panici, pa čak ni kada se pojave prvi slučajevi oboljelih.

"Sistem funkcionira i svi mehanizmi su pokrenuti u preventivnim mjerama. Svi klinički centri imaju potrebne izolatorije i međusobno sarađuju", rekao je Novalić novinarima.

I ukoliko dođe do pojave ove bolesti, podsjeća da procenti o broju umrlih ne pokazuju dramatične razmjere.

Novalić je rekao da će entitetske vlade intervenirati neophodnim sredstvima, u slučaju potrebe da se nabavi dodatna oprema, a sve će se koordinirati sa Svjetskom zdravstvemom organizacijom.

"Ali, nema mjesta panici, niti da se u velikoj mjeri kupuju lijekovi ili neki proizvodi i namirnice u tržnim centrima", rekao je federalni premijer.

I premijer RS je rekao da su dogovoreni odgovarajući planovi za situaciju, ukoliko dođe do pojave oboljelih od novog koronavirusa, što, kako kaže, nije isključeno imajući u vidu da je taj virus "prisutan" u bh. susjedstvu.

Višković je rekao da su nadležni timovi na ovom sastanku predočili sve potrebne informacije te da je zaključeno da su preduzete neohodne mjere kako bi se adekvatno reagovalo u slučaju pojave te bolesti.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici nadležnih institucija iz RS i Federacije BiH, ministri zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić te Federacije BiH Vjekoslav Mandić, Ministarstva civilnih poslova BiH te nekoliko kliničkih centara iz oba entiteta, civilne zaštite.

KOMENTARI (4)