Vlada FBiH ne pristaje na prolongiranje oporezivanja toplog obroka

Fena
Vlada FBiH ne pristaje na prolongiranje oporezivanja toplog obroka
Delegacija Vlade FBiH na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH nije pristala na prijedlog delegacija Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH o prolongiranju oporezivanja toplog obroka i regresa.

Delegacije UPFBiH i SSSBiH tražile su prolongiranje oporezivanja toplog obroka većeg od 8,5 KM dnevno i regresa koji je veći od 50 posto prosječne plate u FBiH sve do 1. januara 2017. godine, kako bi se u međuvremenu usvojile izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, što bi po njihovom mišljenju neutralisalo posljedice najavljenog oporezivanja toplog obroka i regresa.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević rekla je da je pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa vezan za izmijenjenu odredbu o visini toplog obroka u Općem kolektivnom ugovoru, koji bi onda morali staviti van snage dok ne budu usvojene izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima.

Dodala je da je topli obrok oporezovan u zemljama u bližem i daljem okruženju i morat će biti oporezovan i u BiH.

"Prolongiranje primjene pravilnika za još tri mjeseca ne znači ništa nijednoj strani, a predstavljalo bi kapitulaciju Vlade jer više nijedan zakon ne bi mogli uputiti u parlament, jer bi uvijek neko bio protiv. Ja u ovom trenutku u ime Vlade moram reći da nisam spremna predložiti prolongiranje, a ako je neko drugi spreman mora preuzeti odgovornost", istakla je Milićević.

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da će Vlada ubrzati izradu izmijena i dopuna Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima i da bi uskoro trebali biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije