U BiH oko 200.000 osoba obuhvaćeno popisom, a nije trebalo biti!

Anadolija
U BiH oko 200.000 osoba obuhvaćeno popisom, a nije trebalo biti!
Iako je popis stanovništva u Bosni i Hercegovini održan još prije tri godine, podaci koji su u vezi sa ovim popisom i dalje se analiziraju i prokupljaju. Upravo tako je danas Agencija za statistiku BiH objavila neke nove podatke.

Kako prenosi Anadolija, u okviru postpopisne ankete, koju je Agencija za statistiku BiH provela dvije sedmice nakon završetka popisa, utvrđeno je da u BiH ima oko 200.000 nerezidetntnih stanovnika, te da oko 40.000 ljudi nije popisano, a trebalo je biti. Iz Agencije za statistiku kažu da će tačni podaci ove ankete biti poznati narednog mjeseca, ali da je ovo još jedan od pokazatelja demografske slike BiH.

“Na ovoj anketi je radilo desetak statističara iz svih agencija u BiH. To je anketa na bazi uzorka popisnih krugova, njoj nije cilj da ispravlja podatke iz popisa. Rezultati popisa ostaju kao takvi, a postpopisna anketa ima ciljeve da ispita utjecaj nedostataka koji su se desili, a oni se dešavaju u svakom statističkom istraživanju, da evaluira greške u obuhvatu i greške u sadržaju pojedinih pitanja, i da se dobiju korisne informacije za planiranje narednih statističkih istraživanja“, pojasnio je Edin Šabanović, pomoćnik direktora u Sektoru za statističku metodologiju, standarde, planiranja, kvalitet i koordinaciju.

Postpopisna anketa rađena je na jedan posto popisnih krugova u BiH, tačnije njih 240 u BiH, i oni su bili raspoređeni po cijeloj državi. Provedena je u 107 opština i njom su prikupljeni podaci o oko 12.000 privatnih domaćinstava, skoro 37.500 osoba i 12.200 stambenih jedinica. Tom prilikom nije pokrivena populacija koja živi u kolektivnim naseljima i ustanovama. Terenski rad je provelo oko 460 ljudi.

Kako u statistici ništa nije tačno, Bosna i Hercegovina je na preporuku Ujedinjenih nacija morala napraviti kontrolni popis, koji je nezavisna anketa, a koji je trebao ukazati na eventualne nepravilnosti u popisu koje na budućim popisima treba popravljati.

“Važno je reći da smo pratili samo osobe u privatnim domaćinstvima. Naša procjena je 3.352.769 stanovnika, ali treba reći da nikada niti jedna zemlja ne može prebrojati niti dati tačan broj stanovnika. Anketa je rađen potpuno nezavisno od popisa. Procjena je da je nešto ispod 200.000 osoba obuhvaćeno popisom, a nije trebalo biti, a da je onih koji nisu popisani, a trebali su biti nešto preko 40.000“, zaključio je Šabanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije