Vlada FBiH želi preseliti u zgradu Studentskog doma u Nedžarićima

E. H.
Vlada FBiH želi preseliti u zgradu Studentskog doma u Nedžarićima
Vlada Federacije BiH uskoro bi mogla dobiti novu adresu nakon dugogodišnje potrage za adekvatnim objektom za smještaj, i to u jednom od objekata Studentskog doma u Nedžarićima u Sarajevu.

Tačnije, Vlada FBiH mogla bi kupiti objekt koji se nalazi u vlasništvu JU Studentski centar Sarajevo, a u kojoj su svojevremeno bile smještene agencije Ujedinjenih nacija. Riječ je o zgradi koja se nalazi u krugu Studentskog doma u Nedžarićima, kazao je za Radiosarajevo.ba premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

"Federalna vlada zainteresirana je za jednu zgradu, koja je idealna za smještaj federalnog nivoa vlasti. Pored te zgrade, postoji mogućnost izgradnje još jednog objekta. Mislim da je to zaista najbolja situacija za sve, zato što bi taj novac ostao u državnoj kasi", kazao nam je premijer Konaković.

On je dodao kako bi se ovom investicijom mogli značajno popraviti uvjeti života studenata u domovima u Nedžarićima i na Bjelavama, a novac bi bio utrošen za renoviranje objekata. Također, na taj način bio bi riješen i problem duga studentskih domova prema Poreznoj upravi.

"Vlada FBiH imala bi adekvatan smještaj i mogla bi preći odmah, a jedna mala komplikacija jeste da su dole smještene kantonalne i državne institucije, ali manji problem bi bio da se njima nađe alternativni smještaj. Ipak, dugoročno i trajno bi se ovom kupovinom riješila dva značajna problema", istaknuo je premijer Konaković.

Ta zgrada je i ranije bila planirana za prodaju, napominje Konaković, i to u vrijeme kada je Emir Suljagić bio ministar za obrazovanje KS-a. Tada je tu zgradu trebalo kupiti Ministarstvo za sigurnost BiH, a procijenjena vrijednost kretala se između 10 i 15 miliona KM.

Potražili smo potvrdu i u Vladi FBiH, gdje nam je Zoran Blagojević, savjetnik premijera Novalića potvrdio kako postoji nekoliko objekata koje Vlada razmatra kao opcije za preseljenje. Dodao je i kako je jedna od njih bila i lokacija u Nedžarićima, no detalji još uvijek nisu poznati, te će biti poznati kada se Vlada odluči za kupovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije