Zvaničnicima u institucijama BiH uskoro bi mogle biti ukinute jubilarne naknade

E. H.
Zvaničnicima u institucijama BiH uskoro bi mogle biti ukinute jubilarne naknade
FOTO: Fena / Dom naroda Parlamenta BiH
Inicijativom zastupnika Kluba SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH uskoro bi mogle biti ukinute jubilarne nagrade izabranim i imenovanim zvaničnicima u institucijama Bosne i Hercegovine.

To praktično znači da zvaničnici, kao što su pojedini zaposlenici Parlamenata i drugih institucija u BiH, nakon što navrše zakonski rok vremena provedenog na radu, kojim se predviđa dodjela jubilarnih nagrada, više neće dobivati novac po ovom osnovu.

Tačnije, predlagači ove inicijative traže da se usvoje izmjene i dopune Zakona o plaćama u institucijama BiH, te bi se one trebale naći na predstojećoj sjednici Doma naroda PSBiH, 29. maja.

"Svjedoci ste da je nekoliko zastupnika ostvarilo određena primanja po osnovu jubilarnih nagrada, ali i da su se tog prava odrekli iz moralnih razloga. To je razlog zbog čega smo gospodin Bećirović i ja predložili da se to uredi zakonom, a ne da to bude slobodna volja zastupnika. Nadamo se da će kolege zastupnici podržati tu inicijativu, jer nema nikakvog razloga da tako i ne bude. Očekujemo da parlamentarci neće imati pravo na jubilarne nagrade, ali ova naša inicijativa i izmjene zakona se ne odnose na radnike, nego samo na zastupnike i izabrane zvaničnike, ministre, savjetnike, odnosno, funkcionere", pojasnio je za Radiosarajevo.ba šef kluba SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsad Mešić.

Ova inicijativa naišla je na veliku podršku zastupnika iz drugih klubova u Domu naroda PSBiH, a to nam je potvrdio i Amir Fazlić, šef kluba SDA u Domu naroda. On je kazao kako će zastupnici iz njegovog kluba vjerovatno podržati ovu inicijativu, budući da je riječ o ukidanju određenih primanja koja će doprinijeti općem dobru.

Istog stava su i zastupnici iz kluba SNSD-a, koji će sigurno podržati ove izmjene zakona.

"Meni je ranije, bez mog znanja, dodijeljena jubilarna nagrada i ja sam je naravno, iz moralnih razloga, odbio. Nije ni moralno ni normalno da zastupnici dobivaju jubilarne nagrade, te ćemo moje kolege i ja podržati ukidanje ovih nagrada", kazao je Lazar Prodanović, zamjenik predsjednika Kluba SNSD-a.

Sigurno je da će ovakav potez doprinijeti smanjenju izdataka iz budžeta za potrebe finansiranja administracije u Bosni i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije