Visoka delegacija NAC-a boravi u Sarajevu: Denis Zvizdić dao tri prijedloga NATO-u

7
Radiosarajevo.ba
Visoka delegacija NAC-a boravi u Sarajevu: Denis Zvizdić dao tri prijedloga NATO-u
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Denis Zvizdić je na sastanku sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) naglasio da je članstvo u NATO savezu najvažniji i nulti prioritet za BiH, posebno u kontekstu složene geopolitičke situacije, sukoba u Ukrajini te ideja o promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

U cilju jačanja prisustva NATO-a i jasne poruke da BiH pripada sferi euroatlantskog uticaja, predsjednik je predložio osnivanje Centra za borbu protiv dezinformacija u Brčko Distriktu BiH ili jednog od NATO Centara izvrsnosti u Sarajevu.

Dodatno, istaknuo je planove za osnivanje NATO Koledža za Zapadni Balkan u Sarajevu, čime BiH želi doprinijeti kolektivnoj odbrani NATO kroz napredne sigurnosne i odbrambene obuke na strateškom i operativnom nivou za civilno, vojno i diplomatsko osoblje.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Također je predložio formiranje multilateralnog formata članica NATO-a na čelu sa SAD, koji će biti odgovoran za konkretne sigurnosne garancije za mir i stabilnost u BiH dok se ne provedu potrebne reforme.

"Ovaj prijedlog ima za cilj odvraćanje promotora secesionističkih i velikodržavnih politika od radikalnih i opasnih ideja, s uvjerenjem da mir i stabilnost nemaju cijenu.", napisao je Denis Zvizdić.

Očekuje se daljnja rasprava o ovim prijedlozima te suradnja s NATO savezom kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije