Više od dva sata davao izjavu policiji: Dervišević otkrio imena koja smatra odgovornim za napad

0
Radiosarajevo.ba
Više od dva sata davao izjavu policiji: Dervišević otkrio imena koja smatra odgovornim za napad
Foto: Facebook / Mirza Dervišević

Urednik portala Times.ba Mirza Dervišević u subotu, 19. augusta, je napadnut i pretučen u sačekuši u Brčkom.

Kako je objavio na društvenim mrežama, napadnut je ispred svog stana, u ulici Marina Držića, dok se s majkom vraćao s porodičnog okupljanja.

Novinar je danas, 20. augusta dao izjavu u Policiji Brčko distrikta BiH, a detalje je objavio na društvenim mrežama.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

"Danas sam dao izjavu u Policiji Brčko distrikta BiH povodom kukavičkog napada koji se sinoć desio na mene i moju porodicu odnosno na mene kao novinara, nečijeg sina,oca, muža slobodnog demokratksog čovjeka i građanina Brčko distirkta BiH.

U Policiji sam davao 2. i pol sata izjavu i pokušao sam sve osumnjičene osobe argumentovano prijaviti s ciljem zaštite sebe svoje porodice, naše djece i svih građana BiH i narednih potencijalnih žrtvi sličnih napada naših kolega novinara. Na Policiji i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH je vrlo jednostavan i lahak zadatak, a to je otkriti identitet ovog kukavičkog napada odnosno napada ne profesionalace već kako bi se u narodu reklo političko plaćenih 'Kokošara'.

U Policiju sam predao skoro 10 imena za koje smatram argumentovano da su nalogodavci ovog napada. Neka od tih imena ću podjeliti sa javnošću jer osjećam potrebu da to uradim. Slobodno želim da kažem da je ovaj napad bio narudžba političkog karaktera. Argumentovano sam prijavio sledeće osobe iz političkog i privrednog miljea koje smo u zadnja 4. mjeseca kritikovao istinom i materijalnim dokazima na portalu times.ba", napisao je Dervišević.

Pretučen novinar Mirza Dervišević: Objavljeni detalji brutalnog napada

Pretučen novinar Mirza Dervišević: Objavljeni detalji brutalnog napada

Podsjetimo, Linija za pomoć novinarima zabilježila je samo u 2022. godini 79 slučajeva napada na novinare u BiH, što uključuje jedan fizički napad i sedam prijetnji smrću. Verbalnih prijetnji bilo je 12, političkih pritisaka 11, huškanja/govora mržnje 12, oštećenja imovine ili cyber napada pet slučajeva… I to je riječ samo o slučajevima koji su i zvanični prijavljeni.

Politički pritisak i napadi na novinare i nezavisne medije povećali su se za 40 posto u 2022. godini u odnosu na 2021. Također, verbalne prijetnje, prijetnje smrću i govor mržnje povećali su se za 137 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije