Pretučen novinar Mirza Dervišević: Objavljeni detalji brutalnog napada

3
Radiosarajevo.ba
Pretučen novinar Mirza Dervišević: Objavljeni detalji brutalnog napada
Foto: Facebook / Pretučen novinar Mirza Dervišević

Urednik portala Times.ba Mirza Dervišević sinoć, 19. augusta, je napadnut i pretučen u sačekuši u Brčkom.

Kako je objavio na društvenim mrežama, napadnut je ispred svog stana, u ulici Marina Držića, dok se s majkom vraća s porodičnog okupljanja.

"Lik s fantomkom mi je prišao s leđa dok sam razgovarao s majkom i udario me željeznim bokserom u predjelu sljepoočnice i arkade. Čekao ga je sivi Peugeot bosanskohercegovačkih registarskih oznaka", napisao je on. 

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Dervišević inače s porodicom već nekoliko godina živi u Kataru. U Brčko je stigao prije nekoliko dana. Portal Times.ba često objavljuje tekstove o kriminalu i političkim aferama u Distriktu, a Derviševiću su i ranije više puta prijetili zbog toga.

Zastrašujući slučaj komentirala je i njegova majka Elizabeta Dervišević, koja je bila s Mirzom u trenutku napada:

"Razmišljam o jadnom, bijednom životu likova koji su ovo večeras naručili, a bijedne kukavice izvršile. Koliko nisko može pasti čovjek da zaštiti imovinu o kojoj je maštao onda kada nije imao ništa i danas došao do iste, ali ne poštenim radom. Čaršija sve to zna, ali šuti - do kada i koliko dugo?

Veceras kada sam se vracao kuci sa majkom sa porodicnog okupljanja i zabave, pred stanom ispred auta u ulici Marina...

Posted by Mirza Dervišević on Saturday, August 19, 2023

Večeras su hinjski i kukavički napali moje dijete u mom prisustvu, a sutra će možda vaše jer novopečeni politički likovi ne dozvoljavaju slobodu govora ili mišljenja. A mi... mi šutimo i šutimo mi tako... kao neće, ba, oni mene, a, kako u narodu kažu, mečka zaigra pred svačijom kućom."

Podsjetimo, Linija za pomoć novinarima zabilježila je samo u 2022. godini 79 slučajeva napada na novinare u BiH, što uključuje jedan fizički napad i sedam prijetnji smrću. Verbalnih prijetnji bilo je 12, političkih pritisaka 11, huškanja/govora mržnje 12, oštećenja imovine ili cyber napada pet slučajeva… I to je riječ samo o slučajevima koji su i zvanični prijavljeni.

Politički pritisak i napadi na novinare i nezavisne medije povećali su se za 40 posto u 2022. godini u odnosu na 2021. Također, verbalne prijetnje, prijetnje smrću i govor mržnje povećali su se za 137 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije