Adnan Delić o napadu na novinara: 'Moramo zajedno stati u odbranu onih čija prava se narušavaju'

5
Radiosarajevo.ba
Adnan Delić o napadu na novinara: 'Moramo zajedno stati u odbranu onih čija prava se narušavaju'
Foto: Kolaž / Adnan Delić i Mirza Dervišević

Ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Adnan Delić reagovao je na napad na bosanskohercegovačkog novinara Mirzu Derviševića u Brčkom. 

Objavu Adnana Delića prenosimo u cijelosti: 

"Sinoć je fizički napadnut novinar u Brčkom. U slobodno vrijeme dok se vraćao kući s majkom. I to pred majkom. Napadi na novinare, kažu istraživanja, su sastavni dio života novinara i nešto sa čim se svakodnevno susreću.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Želim reći da nikad ni u kojem slučaju ne opravdavam nasilje, ne podržavam i ne prihvatam da je nasilje odgovor na život. Život je svet i s njim se niko ne bi smio igrati, niti ga dovoditi u pitanje.
Novinari moraju imati slobodu da rade svoj posao bez straha za zdravlje i život. Rade odgovoran posao i moraju biti cijenjeni zbog toga. Ali u skladu s odgovornošću moraju imati senzibilitet za teme koje također zadiru u živote drugih ljudi, posebno onih koji se ne mogu sami predstavljati i zauzimati za sebe.

Novinar će uvijek imati moju podršku, saradnju i razumijevanje, ali ću također očekivati da poštuje zahtjeve svoje profesije, odgovorno izvještava o osjetljvim temama jer u nekim slučajevima jedna pogrešna riječ može biti fatalna.

Sinoć je fizički napadnut novinar u Brčkom. U slobodno vrijeme dok se vraćao kući s majkom. I to pred majkom. Napadi na...

Posted by Adnan Delic on Sunday, August 20, 2023

To ne smijemo dopustiti i kao oni koji su upućeni jedni na druge moramo zajedno stati u odbranu onih čija prava se narušavaju i svi zajedno težiti popravljanju stanja, a ne kreiranju spektakla. Medijski spektakl traje nekoliko dana, ožiljci na onima koje taj spektakl dotakne su trajni.

Odgovornost, privrženost, požrtvovanost i profesionalnost podržavam i podržavat ću uvijek. Napade i zlostavljanje, po bilo kojem osnovu, osuđujem i ne podržavam.

Novinaru iz Brčkog želim brz oporavak i nadam se da će napadač biti pronađen i adekvatno kažnjen."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije