Pogledajte sramotno obraćanje direktora Zavoda Pazarić novinarki Al Jazeere

12
Radiosarajevo.ba
Pogledajte sramotno obraćanje direktora Zavoda Pazarić novinarki Al Jazeere
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Samir Suljagić

U Zavodu Pazarić u srijedu, 16. augusta, održana je pres-konferencija na kojoj se govorilo o situaciji u ovoj ustanovi.

Na pitanje medija odgovarali su federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić.

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić podijelio je snimak sa jučerašnje konferencije gdje Suljagić na sramotan način komunicira sa novinarkom Al Jazeere.

Počinje isplata uvećanih penzija u Federaciji BiH

Počinje isplata uvećanih penzija u Federaciji BiH

"Nedopustivo je da se ovako komunicira sa medijima, naročito od strane direktora JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić - koji je pod nadležnosti FBiH i u okviru kojeg se iz godine u godinu dešavaju brojne afere koje izlaze u javnost. Ako je ovo javna komunikacija, onda ne čudi šta se sve dešava iza zatvorenih vrata. Zviždači, svi oni koji pametno koriste pametni telefon i ukažu na kršenja prava, loše prakse, manipulacije, zloupotrebu položaja i slično, su blagodat naše demokratije i treba da im svaki dan zahvaljujemo na hrabrosti i spremnosti da mijenjaju sistem. Novinari po automatizmu spadaju u tu kategoriju i kapa dole, bravo AJ Balkans.

Jučer je objavljen strašan video zlostavljanja štićenika (u prevodu onoga koji je, ili bi trebao biti, u nečijoj zaštiti) u zavodu Pazarić. Video je dostupan ovdje.

Vidimo klasično zlostavljanje - urlanje, psovanje, udaranje itd. Zaposlenica zaslužuje otkaz i veću kaznu, ali se moramo zapitati da li je ovo problem organizacijske kulture ove ustanove? Zar se može očekivati drugačije ponašanje zaposlenika ako glavni predstavnici ove ustanove na ovaj način komuniciraju sa medijima koji objavljuju snimke zlostavljanja? Kratki priručnik za sve federalne rukovodioce - ako neko ukaže na grešku, snimi kompromitirajući video, onda mu se treba (1) zahvaliti (HVALA), (2) javnosti i ugroženima izvinuti (IZVINI) i (3) garantovati promjenu (POPRAVIMO). Jednostavna lekcija koju stranački postavljeni kadrovi izgleda ne mogu zapamtiti, a kamoli primjeniti. Isprintat ću ove smjernice i poslati ako treba.

Ćudić o 'Slučaju Pazarić: 'Djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima - jeste'

Ćudić o 'Slučaju Pazarić: 'Djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima - jeste'

U federalnom parlamentu ću pripremiti set pitanja i inicijativa za ovu ustanovu i nadležno ministarstvo. Moramo mijenjati i zakone, pravilnike, jer ovako više ne ide - iz godine u godinu samo problemi. Organizovat ćemo i parlamentarnu posjetu zavodu Pazarić, a kako bi se uvjerili u uslove rada - možda najbolje nenajavljenu. Tematska sjednica je svakako potreba i to ćemo poslati ispred Kluba. Najvažnije, pozivam sve zviždače da mi se obrate sa informacijama, pošalju video snimak ili bilo šta drugo što nažalost svjedoči uništavanju naših institucija države - garantujem zaštitu, anominimnost i apsolutno, bezuslovnu podršku! Dosta je više bahatosti i bezobrazluka, institucije su važne, a posebno oni najugroženiji među nama", napisao je Čavalić.

Obraćanje direktora Zavoda Pazarić Samira Suljagića možete pogledati u nastavku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije