Ćudić o 'Slučaju Pazarić: 'Djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima - jeste'

12
Al. Č.
Ćudić o 'Slučaju Pazarić: 'Djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima - jeste'
Radiosarajevo.ba / Sabina Ćudić: Ne postoji strah od zakona

Bosanskohercegovačku javnost u srijedu, 16. augusta, potresao je snimak maltretiranja štićenika socijalne ustanove Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Prošlo je skoro četiri godine otkako su otkrivene zastrašujuće informacije o nehumanom ponašanju prema štićenicima u Zavodu Pazarić. Prvostepeno su osuđena tri bivša direktora Zavoda "Pazarić".

Naime, podsjećanja radi, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića bivše direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Sanel Buljubašić: 'Situacija je teška, ali i druga i treća smjena će raditi da se dođe do rudara'

Sanel Buljubašić: 'Situacija je teška, ali i druga i treća smjena će raditi da se dođe do rudara'

Sada su objavljeni novi snimci koji prikazuju da se nasilje uposlenika nad štićenicima nastavilo.

Zaposlenici Zavoda tvrde da je snimak nastao u toj ustanovi ove godine i da bezuspješno upravu upozoravaju na taj vid nasilja prema štićenicima.

Na njemu se vidi kako žena udara mladića s poteškoćama u razvoju. Govori mu "šuti, šuti".

Novi snimak zlostavljanja u Zavodu Pazarić: Djeca jecaju od bola

Novi snimak zlostavljanja u Zavodu Pazarić: Djeca jecaju od bola

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić za portal Radiosarajevo.ba kaže da je devastirana što se stvari od prije četiri godine ponavljaju i dalje dešavaju.

"I nakon objavljivanja dokaza o zlostavljanju štićenika, istrage, svjedočenja pred sudom u toku visegodisnje istrage i sudskog postupka i u konačnici nemalim presudama odgovornim - nije bilo dovoljno pojedinim, da kada već nemaju osnovnu ljudsku empatiju, barem osjete strah pred zakonom", rekla je Ćudić.

Naglašava da djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima - jeste.

Održana press-konferencija u Zavodu Pazarić: "Ne sporim da postoje osobe kao ove sa snimka"

Održana press-konferencija u Zavodu Pazarić: "Ne sporim da postoje osobe kao ove sa snimka"

"Ponovit ću ono što godinama ponavljam i što mora biti prioritet ovoj i svim narednim vladama - deinstitucionalizacija štićenika iz svih ustanova ovog tipa u Bosni i Hercegovini je jedino dugoročno rješenje.

Djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima jeste, kao i onima koji ih tolerišu. Zahvalila bih se novinarkama i novinarima koji se nisu prestali baviti ovom temom i koji uporno i iznose dokaze, kao i čestitim uposlenicima koji rizikuje sve kako bi istina izašla na vidjelo", rekla je Sabina Čudić za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, ministar za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić (NiP) jučer je na pres konferenciji rekli da će zatražiti da se otpusti radnica koja je maltretirala štićenika - mladića.

Tražit će da Zavod podnese krivičnu prijavu protiv te radnice, kao i protiv onih koji su to, kako je izjavio, nijemo posmatrali i snimali, a nisu ništa poduzeli da to spriječe. Naglasio je da će od tužilaštva i policije tražiti da rasvijetle ovaj slučaj. Tvrdi da ne zna ko je sve učestvovao u ovom, zašto je to učinio i kada se to desilo.

Suljagić: Prijave prosljeđivao nadležnim organima

Direktor Samir Suljagić je istakao da je imao prijava, ali da ih on ne može istraživati kao direktor.

"Isti dan sam prijave prosljeđivao nadležnim organima - MUP-u ili nadležnom tužilaštvu. Za samo jednu prijavu, koju sam proslijedio, obaviješten sam da se obustavlja istraga zbog nepostojanja dovoljno dokaza da se djelo desilo", ukazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije