Vilić za Radiosarajevo.ba: Samo Direkcija može čuvati Dodika, nikako MUP RS-a

E. Halimić
Vilić za Radiosarajevo.ba: Samo Direkcija može čuvati Dodika, nikako MUP RS-a
Foto: DKPT / Mirsad Vilić

Policijski službenici MUP-a RS ne mogu biti eksterno premješteni u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) kako bi bili u mogućnosti da vrše zaštitu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Podsjećamo, direktor Policije RS-a Darko Ćulum danas je najavio da će u budućnosti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika čuvati pripadnici MUP-a RS i da je ostalo još samo da bude riješen njihov profesionalni status.

„Јedna od mogućnosti je da, u skladu sa zakonom kojim se reguliše pitanje osiguranja štićenih ličnosti, naši službenici dobiju ingerencije da preuzmu i vode osiguravaju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda“, rekao je Ćulum za Glas Srpske.

On je dodao da je druga mogućnost da bude napravljen eksterni premještaj, odnosno da pripadnici MUP-a RS koji osiguravaju Dodika pređu privremeno, odnosno za vrijeme trajanja osiguranja u DKPT.

Ipak, kako nam je kazao Vilić, ne može se na dva načina tumačiti isti Zakon.

„Uzmite član 2. i član 65., pa ćete vidjeti na koje policijske agencije u BiH se odnosi eksterno preuzimanje policijskih službenika. Ovi članovi su vrlo kratki i jasni“, poručio je Vilić.

Dodao je da član 65. definira eksterni premještaj i na koga se odnosi, a odnosi se na tri državne policijske agencije.

„To je SIPA, Granična policija i DKPT“, istakao je Vilić.

Pojasnio je da Zakon o policijskim službenicima BiH ne daje mogućnost da bilo koji policijski službenik sa nivoa kantona ili entiteta bude eksterno premješten na državni nivo.

On ističe da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH jedina policijska agencija u BiH koja je nadležna za zaštitu ličnosti na državnom nivou.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u skladu s tim dogovora tehničke detalje za preuzimanje zaštite izabranih dužnosnika što podrazumijeva i članove Predsjedništva BiH“, zaključio je Vilić.

Na naše pitanje da li će pripadnici Direkcije čuvati predsjedavajućeg Dodika i ukoliko premjesti svoj kabinet iz Sarajeva u Banja Luku, Vilić je kategoričan da lokacija ne mijenja Zakon.

Mi osiguravamo mjesto rada, mjesto prebivališta i kretanje i to je precizno definirano Zakonom“, naglasio je Vilić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije