Milorad Dodik: Bosna i Hercegovina je nešto što može, a ne mora biti

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Bosna i Hercegovina je nešto što može, a ne mora biti

Srpski narod ima dobro iskustvo sa Rusijom, i ona je uvijek svoje dobre namjere pokazivala i nikada nije pokazivala namjeru da na štetu naše politike afirmiše svoju. Rusija nikada nije tražila nikakav ustupak za podršku koju nam je nesumnjivo davala, i ja to poštujem.

Kazao je ovo u intervjuu za Sputnjik predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je uvjeren da se RS ne može tako lako srušiti.

“U vezi sa tim postoji konsenzus svih političkih stranaka u RS, i onih u vladi i u opoziciji, što je dobro, i što govori o tome koliko je to važno za RS. To nije pitanje odmjeravanja moći ni snage nego se radi o pokušaju redefinisanja i predstavljanja historije na drugi način. RS je nastala formalno 9. januara. Tačnije, nekoliko mjeseci ranije, kroz odluke o formiranju Srpske republike Bosne i Hercegovine. Dakle, nekoliko mjeseci prije oružanih sukoba, tako da je to bio čisti čin političke volje srpskog naroda i srpskih nacionalnih predstavnika. Prema tome, RS nije proizvod rata, a to je ono što Sarajevo hoće nama da podmetne. Da smo rezultat rata, genocida, i još mnogo čega drugog”, komentirao je Dodik na temu o 9. januaru.

“Osnivanje RS je izraz volje naroda u BiH u momentu raspada bivše SFRJ. Zato je bilo potpuno legalno donijeti odluku o Danu RS. Naravno, to nisu mogli da ignorišu oni koji su samo neki mjeseci prije toga sproveli referendum o samostalnoj BiH pod rukovodstvom Alije Izetbegovića, što i su zapadne zemlje vrlo brzo priznale. Ali, nisu mogli da ignorišu činjenicu da RS postoji, da ima svoju teritoriju, narod i efektivnu vlast i da ima sve ono što je prema kriterijumima predviđeno za državu. RS je 9. januara formirana kao država, i ona će nastaviti da gradi svoj državotvorni karakter. I to ne treba nikoga da brine. U svakom slučaju, to je legitimno. Mi hoćemo da jačamo svoju autonomiju. RS može da bude u BiH definisanoj po Dejtonskom sporazumu. RS ne vidi svoju budućnost u centralističkoj Bosni, ona će se tome suprotstavljati.”

“Što se mene lično tiče, ja sam isključivo za RS i srpski narod. Srpski narod ima dobro iskustvo s Rusijom, i ona je uvek svoje dobre namjere pokazivala i nikada nije pokazivala namjeru da na štetu naše politike afirmiše svoju. Rusija nikada nije tražila nikakav ustupak za podršku koju nam je nesumnjivo davala, i mi to moramo da poštujemo. Ja to poštujem.

S druge strane, imamo Zapad koji i dan-danas traži da se odreknemo nekih naših nacionalnih pozicija, pa i same RS, jer je to, po njima, neki put kojim treba da idemo. U suštini, oni se vježbaju na nama, ne uvažavaju realnost i ne čuju ono što mi govorimo. S druge strane, ja sam svjedok toga da Rusija sluša šta mi govorimo, sagledava situaciju, a u nekim detaljima i mene nekada iznenadi. Ovde se sve radi na spekulacijama zapadnih ambasada i visokog predstavnika, koji pišu frizirane izveštaje o BiH, u pokušaju da opravdaju visoke plate koje imaju. U toj polarizaciji se mnogi svrstavaju ovamo ili tamo”, dodao je Dodik i nastavio:

“Neki smatraju da Milorada Dodika treba skloniti jer je proruski orijentisan. Naša politika ovde je i dalje vezana za evropske integracije. Što ne znači da smo mi antizapadno orijentisani, ali nismo spremni da se odreknemo saradnje sa Rusima, pošto poštujemo sve dobro što rade za nas, jer tamo neko u dalekom svetu sedi i misli da to tako treba. Mi nismo uveli sankcije Rusiji, ja sam ponosan na našu saradnju i razumijevanje koje Rusija ima.”

Šta će biti sa referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH? Da li će ga biti?: “Završena je određena faza na nivou pravosuđa, sada smo u poziciji da to još treba da se potvrdi i objavi u Službenom glasniku. Dakle, referendum koji smo ranije planirali i procedure koje se ostvaruju idu svojom dinamikom.”

Bosna i Hercegovina nije strana, ona je neka izvedenica, ona je nešto što može, a ne mora biti. Ona je ono koliko se dvije strane dogovore, i ništa drugo”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije