'Dodik i SNSD protiv evropskog puta RS-a i BiH'

Radiosarajevo.ba
'Dodik i SNSD protiv evropskog puta RS-a i BiH'

Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata pokazali su da su protiv evropskog puta Republike Srpske i BiH, upozorio je danas predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Ističe da je iz Dodikovih izjava jasno da je „BiH dobila jednu evroskeptičnu stranku i političara.


Komentarišući Dodikove izjave protiv usvojenog mehanizma koordinacije, Borenović je naveo da predsjednik RS-a i SNSD-a očito pokušavaju da "traže problem tamo gdje ga nema".

''Međutim, to je jasna poruka da će se mehanizam koordinacije koristiti za blokade i da će time blokirati evropskim put RS-a, odnosno BiH'', rekao je Borenović i dodao da iz SNSD-a u proteklih desetak dana nisu iznijeli nijednu konkretnu primjedbu na usvojeni mehanizam kooridnacije, koji u punom smislu afirmiše ulogu i poziciju RS-a u koordinacionim tijelima.

''Zato možemo tumačiti da su Milorad Dodik i SNSD odustali od evropskog puta'', kazao je.

Borenović je dodao da je za 1.mart zakazana redovna sjednica Narodne skupštine RS-a, ali na dnevnom redu nije informacija o usvojenoj odluci o mehanizmu koordinacije, a nema naznaka ni o posebnoj sjednici o toj temi.

''Dodik želi da pravi krizu u RS-u i skrene pažnju građana s njihovih stvarnih, životnih problema te neuspjeha vladajuće koalicije u RS-u'', zaključio je Borenović.

Prethodno je danas predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ponovio da RS neće učestvovati u tijelima mehanizma koordinacije jer je odluka o tome donesena na štetu RS-a, "bez obzira na to što takozvani Savez za promjene govori da nije na štetu RS-a".

Najavio je da će entitetski parlament raspravljati o usvojenom mehanizmu koordinacije, a Vlada RS-a neće postupati po odluci koju je donijeo Vijeće ministara BiH „jer nije važeća i nije donesena u skladu s Ustavom i RS-a nema obavezu da se tu uključuje.

Tvrdi da ima još malo vremena da se mehanizam koordinacije poboljša, da bi to bila zajednička odluka, inače će Evropa shvatiti da se desila „podvala“.

Ustvrdio je i da Vijeće ministara BiH ne može donijeti odluku o mehanizmu koordinacije „koja će biti obavezujuća, čime je prekršen ustavni poredak“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije