Milorad Dodik: Slavimo Dan RS-a kao dokaz njenog postojanja

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Slavimo Dan RS-a kao dokaz njenog postojanja

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio kao neustavan, 9. januar, kao "Dan Republike Srpske", srpski zvaničnici tog bh. entiteta i danas su ponovili da će se taj datum obilježiti i slaviti.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je novinarima da se ovih dana "slavi RS kao dokaz jačanja i opredjeljenja za njeno postojanje".

"Drago mi da u RS-u vidim dobru atmosferu za obilježavanje Dana RS-a, atmosferu koja je potrebna da bi se obilježio jedan važan dan u historiji naroda i države RS koja je stvorena 9. januara 1992, odlukom političkih predstavnika srpskog naroda prije oružanih sukoba u BiH", ustvrdio je Dodik.

Dodao je da je obilježavanje tog datuma počelo već danas polaganjem vijenaca palim borcima RS-a.

Premijerka RS Željka Cvijanović pozvala je građane da istaknu zastave RS-a na svojim domovima i "na taj način pokažu i dostojanstvo i ponos te da se zajedno obilježi sutrašnji dan".

Krajem novembra prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Dan RS-a, koji se obilježava 9. januara te odlučio da Narodna skupština RS-a treba u roku od šest mjeseci usaglasiti sporni član Zakona o praznicima RS-a s Ustavom BiH.

Srpski zvaničnici RS-a su potom u zajedničkoj izjavi naveli da će se 9. januar u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao Dan Republike.

Oko sjedišta institucija RS-a pojačane su mjere sigurnosti, a primjetni su i pripadnici policije RS-a s dugim cijevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije