Vijeće ministara: Zatražena informacija o sigurnosti mineralnih voda i gaziranih napitaka u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Zatražena informacija o sigurnosti mineralnih voda i gaziranih napitaka u BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Na prijedlog predsjedavajuće Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici zadužilo je danas Agenciju za sigurnost hrane BiH da pripremi i dostavi informaciju o sigurnosti mineralnih voda i gaziranih napitaka na tržištu Bosne i Hercegovine, nakon pojedinačnih slučajeva trovanja u susjednoj Republici Hrvatskoj, gdje su s tržišta povučeni određeni proizvodi.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usmeno upoznato kako je Agencija za sigurnost hrane BiH zatražila od nadležnih inspekcijskih tijela pojačan inspekcijski nadzor u ovoj oblasti.

Na sjednici je utvrđen prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojim se jača bilateralna saradnja i omogućava međusobno priznavanje vozačkih dozvola.

Trener iz Bosne i Hercegovine dobio u Srbiji jedno od navrijednijih priznanja u karijeri

Trener iz Bosne i Hercegovine dobio u Srbiji jedno od navrijednijih priznanja u karijeri

Na taj način građanima Bosne i Hercegovine koji zakonito borave na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata bit će omogućena zamjena vozačke dozvole bez polaganja vozačkog ispita, kao i građanima UAE-a koji zakonito borave u BiH. Radi se o vozačkim dozvolama koje su svrstane u ‘B’ kategoriju u BiH i ‘laku kategoriju’ u UAE-u.

Prijedlog osnova za zaključivanje ovog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa.

Izgradnja objekta OSA-e

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo Informaciju o potrebi izgradnje objekta sjedišta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH).

Naređena inspekcija u BiH zbog trovanja Coca Colinim pićem: Ima li ga na bh. tržištu?

Naređena inspekcija u BiH zbog trovanja Coca Colinim pićem: Ima li ga na bh. tržištu?

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine će u saradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH izraditi idejni projekt objekta, procjenu potrebnih financijskih sredstava i definirati rokove za njegovu realizaciju te će Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog odluke na razmatranje.

Na taj način bi se trajno riješio problem smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

Podsjećamo da je još 2006. godine za potrebe izgradnje sjedišta OSA-e BiH kupljena parcela i postojeći objekt u ul. Adema Buće u Sarajevu (upravne zgrade poduzeća Zrak), koji su uknjiženi na državu Bosnu i Hercegovinu, ali izgradnja nije realizirana zbog nedostatka sredstava.

Objavljujemo kompletan izvještaj Europske komisije o BiH: Kritike za RS, pohvale Vijeću ministara...

Objavljujemo kompletan izvještaj Europske komisije o BiH: Kritike za RS, pohvale Vijeću ministara...

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je u novom tekstu Plan aktivnosti Programa ekonomskih reformi BiH (PER BiH) 2024-2026. godine.

Na znanje su primljeni odgovarajući prijevodi dokumenata (Zajednički zaključci ekonomskog i financijskog dijaloga između EU-a i Zapadnog Balkana i Turske, Procjena Europske komisije na Program ekonomskih reformi BiH 2023. – 2025. i Smjernice Europske komisije za izradu programa ekonomskih reformi 2024. – 2026. Zapadnog Balkana i Turske), koji su važni kao prilozi za izradu PER-a BiH.

Program ekonomskih reformi BiH

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, kao koordinator za Program ekonomskih reformi za 2024. - 2026. godinu na razini BiH, dužna je u suradnji s entitetskim koordinatorima i državnim ministarstvima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa, civilnih poslova, financija i trezora i Direkcijom za europske integracije, a po potrebi i ostalim institucijama Vijeća ministara BiH, provesti Plan aktivnosti sukladno prilozima te pripremiti program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za 2024. – 2026. godinu, u zadanim rokovima.

Donesena odluka: Privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa kod uvoza određenih roba

Donesena odluka: Privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa kod uvoza određenih roba

Prema ovom planu, Program ekonomskih reformi BiH trebao bi biti dostavljen Europskoj komisiji polovicom siječnja sljedeće godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, uz korekcije na sjednici.

Osim utvrđivanja osnovice za dosadašnja 53 diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine, Odlukom se uvode osnovice za još 10 DKP-a BiH koja su u fazi formiranja.

Prijedlog osnovice za obračun plaća u DKP-ima BiH za 2023. godinu urađen je na bazi podataka Međunarodne komisije Ujedinjenih naroda za državnu službu i uključuje, među ostalim, objavljene UN-ove indekse o troškovima života i stanovanja za prosinac 2022. godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Pravilnik o dopunama Pravilnika o korištenju telefona.

Na taj način se Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) omogućava nabava mobilnih uređaja od operatora za 1 KМ kako bi se omogućilo određenim zaposlenicima pristupanje jedinstvenoj mreži, koja omogućava komuniciranje bez dodatnih troškova, a radi ostvarivanja financijskih ušteda.

Krišto i Sattler održali sastanak: 'Veliko hvala svim prijateljima BiH u Europskoj uniji'

Krišto i Sattler održali sastanak: 'Veliko hvala svim prijateljima BiH u Europskoj uniji'

Podsjećamo da je ranije Pravilnikom o korištenju telefona onemogućena nabava mobilnih uređaja u institucijama BiH, a ograničenja su uvedena i propisivanjem maksimalnih iznosa u korištenju telefona kao i sužavanjem liste korisnika mobilne telefonije.

Na sjednici je donesen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je pripremilo Ministarstvo financija i trezora BiH, uz određene korekcije na sjednici.

Izmjenama i dopunama Regulatornom odboru željeznica BiH odobrena je nabava jednog vozila srednje klase, umjesto vozila niže klase, kako je to bilo predviđeno ranijim pravilnikom.

Istovremeno je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa utvrđeno pravo na korištenje službenih vozila za specijalizirane namjene, za potrebe inspektorata po uzoru na druge institucije koje vrše inspekcijski nadzor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije