Zasjedalo Vijeće ministara BiH, evo o čemu su razmatrali

0
Radiosarajevo.ba
Zasjedalo Vijeće ministara BiH, evo o čemu su razmatrali
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo Analizu vanjskotrgovinske razmjene BiH za razdoblje I. - VI. 2023. godine, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine za prvo polugodište 2023. godine iznosila je 22 milijarde i 300,63 miliona KM, od čega je vrijednost izvezene robe bila 8 milijardi i 682,04 miliona KM, a uvezene robe 13 milijardi i 618,59 miliona KM, dok je vanjskotrgovinski deficit iznosio 4 milijarde i 936,55 miliona KM.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena bilježi pad za 2,14 posto u ovom razdoblju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz pad uvoza za 0,61 posto i pad izvoza za 4,46 posto, dok je  vanjskotrgovinski deficit porastao za 6,99 posto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Poniznost ispod ćize

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Poniznost ispod ćize

U saopćenju se navodi da je Europska unija i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner i u ukupnom obujmu robne razmjene sudjelovala je sa 64,26 posto, slijede zemlje potpisnice "CEFTA-e 2006." sa 14,33 posto, dok su ostale zemlje sudjelovale s 21,41 posto.

Počeo sastanak vladajuće koalicije: Stigli Dodik, Krišto, Nikšić, Čudić, Cvijanović...

Počeo sastanak vladajuće koalicije: Stigli Dodik, Krišto, Nikšić, Čudić, Cvijanović...

Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom u prvom polugodištu ove godine imali smo s Austrijom 176,59 posto, Hrvatskom 136,22 posto, Slovenijom 126,72 posto, Njemačkom 88,04 posto i Srbijom 76,83 posto.

Na sjednici je razmotren Pregled realizacije zaključaka Vijeća ministara BiH donesenih u razdoblju оd 1. januara do 30. juna 2023. godine, koji obuhvaća zaključke s održane 22 sjednice Vijeća ministara BiH, i to 16 redovitih i šest izvanrednih.

Pregledom su obuhvaćene 33 institucije Vijeća ministara BiH, koje su od ukupno donesena 432 zaključka realizirale njih 351 ili 81 posto, dok 81 zaključak nije realiziran.

Sjednica Vijeća ministara BiH

Pregled realizacije zaključaka, koji je pripremilo Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH, praćen je odgovarajućim zaključcima kojima se želi ubrzati realizacija zaključaka i na taj način unaprijediti učinkovitost rada Vijeća ministara BiH.

Na sjednici je Zorana Tovilović-Glavaš imenovana članicom Upravnog odbora Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO), kao predstavnica omladinskih nevladinih organizacija u BiH i prvorangirana kandidatkinja nakon provedene procedure javnog poziva.

Konaković u Sloveniji kritikovao Dodika: "Naš partner odlazi u Rusiju i odlikuje Putina"

Konaković u Sloveniji kritikovao Dodika: "Naš partner odlazi u Rusiju i odlikuje Putina"

Prethodno je savjetnik u Uredu zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Ivan Ćubela imenovan članom Upravnog odbora Regionalnog ureda za suradnju mladih, kao predstavnik Vijeća ministara BiH, na razdoblje trajanja mandata savjetnika, nakon što je dosadašnji predstavnik Davor Bošnjak razriješen zbog isteka mandata predstojnika Ureda  ministrice civilnih poslova BiH. 

Bosna i Hercegovina je na Samitu premijera zemalja zapadnog Balkana u Parizu u julu 2016. godine potpisala Sporazum o osnivanju Regionalnog ureda za saradnju mladih, čija je misija pružanje potpore projektima mladih u regiji zapadnog Balkana.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova data je suglasnost za imenovanje zastavnice Aliе Taylor nа dužnost pomoćnice odbrambenog atašea Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije