Vijeće ministara BiH održalo hitnu telefonsku sjednicu: Na dnevnom redu bila jedna tačka

1
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH održalo hitnu telefonsku sjednicu: Na dnevnom redu bila jedna tačka
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara, arhiv

Vijeće ministara je jednoglasno utvrdilo i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i primalja u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, i tekst ovog sporazuma, koji je predložilo Ministarstvo civilnih poslova. 

Za bh. potpisnika Sporazuma predložena je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a njegovo je potpisivanje planirano na Samitu Berlinskog procesa u Tirani, 16. 10. 2023. godine.

Riječ je o sporazumu kojim se olakšava mobilnost stručnjaka unutar regije automatskim priznavanjem stručnih kvalifikacija za medicinske sestre, veterinare, farmaceute i primalje, čime se jača regionalna suradnja i daje poticaj ekonomskom razvitku zapadnog Balkana. 

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Zaključivanje ovog sporazuma još je jedan korak naprijed u realizaciji obveza Bosne i Hercegovine u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, sukladno politici proširenja i zahtjevima Europske unije, nakon što je ranije potpisan Sporazum о priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata. 

Potporom mobilnosti stručnjaka Bosna i Hercegovina dobiva priliku ostvariti napredak u oblasti zdravstva, veterine i farmacije, a od ranije i arhitekture, uz jačanje konkurencije u tim oblastima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije