Vijeće ministara dalo 'zeleno svjetlo': Entitet RS se ponovo zadužuje, kredit od 146.000.000 KM

2
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara dalo 'zeleno svjetlo': Entitet RS se ponovo zadužuje, kredit od 146.000.000 KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i RS i Europske investicijske banke (Projekt medicinskog kompleksa Banja Luka), te će ga dostaviti Predsjedništvu BiH u proceduru ratifikacije.

Ugovor o financiranju potpisan je 1. maja 2023. godine u Sarajevu, 24. maja 2023. godine u Banjoj Luci i 14. juna 2023. godine u Luxembourgu, na engleskom jeziku.

Cilj projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjoj Luci, koji se sastoji od Sveučilišnog kliničkog centra Republike Srpske, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Sveučilišta u Banjoj Luci i Centra za obrazovanje i istraživanje.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Dio projekta je medicinski kampus koji obuhvaća Medicinski fakultet i Centar za obrazovanje i usavršavanje, a uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta 1.400 studenata.

Projekt podržava prvu fazu dugoročnog plana infrastrukturnog razvoja ovog kompleksa za pružanje visokokvalitetne zdravstvene njege i usluga medicinskog obrazovanja za potrebe građana.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na Republiku Srpsku.

Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 105,783 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 75 miliona eura oko (146.000.000 KM), a domaća kontribucija i drugi izvori financiranja iznose 30,783 miliona eura. 

Planirano je da Projekt bude implementiran do kraja januara 2029. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije