Da li će proći danas: Pred Vijećem ministara ponovo nacrt zakona koji je prošli put 'skinuo' Košarac

0
Fena
Da li će proći danas: Pred Vijećem ministara ponovo nacrt zakona koji je prošli put 'skinuo' Košarac
Foto: Vijeće ministara BiH / Elmedin Konaković i Staša Košarac

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas, 14. septembra, trebalo da razmatra Nacrt zakona o sudovima BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Bilo je predviđeno da nacrt ovog zakona bude razmatran na prošlosedmičnoj sjednici Vijeća ministara, ali je skinut sa dnevnog reda.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac je nakon te sjednice izjavio novinarima da je na kolegiju Vijeća ministara insistirao na tome da se povuče tačka kako je to pisalo u dnevnom redu - zakon o sudovima.

Gol za Željezničar: Plavi stigli do poravnanja u Gabeli

Gol za Željezničar: Plavi stigli do poravnanja u Gabeli

"Iz domena akata koje treba da usvojimo iz domena pravosuđa, ne možemo razmatrati, i da je usaglašen, a znate da nije, zakon o sudu ni u jednom drugom aktu ako pritom nemamo pripremljen zakon o Ustavnom sudu BiH", kazao je tada Košarac.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je nakon te sjednice izjavio da usaglašavanja još traju, te da postoje dileme oko nadležnosti. Ocijenio je da je ovo jako važan zakon i da nisu spremni na njegovo usvajanje sve dok u detalje ne definiraju da li je ta nadležnost ekvivalent ili je proširena "i da li je još uvijek funkcionalna kad je riječ o počinjenim krivičnim djelima u oba entiteta": "Zato što još uvijek nismo uskladili sve detalje, nismo bili spremni razmatrati ili usvajati ovaj dokument i poslati ga u dalju proceduru."

Konaković: Kao nikada do sada lobiramo da BiH uskoči na europski voz

Konaković: Kao nikada do sada lobiramo da BiH uskoči na europski voz

Vijeće ministara BiH bi danas trebalo razmatrati Prijedlog odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Kabinet predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o imenovanju bh. koordinatora i zamjenika koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) za period 2023.- 2027. godine, kao i Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Srbija za period 2021-2027. godina između Evropske unije i BiH i Vlade Republike Srbije.

Pred državnim ministrima bi se, između ostalog, trebala naći i Informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - juni 2023. godine u BiH, kao i Prijedlog Srednjoročnog programa rada Vijeća ministara BiH 2024 - 2026. godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije