Konaković: Kao nikada do sada lobiramo da BiH uskoči na europski voz

12
Radiosarajevo.ba
Konaković: Kao nikada do sada lobiramo da BiH uskoči na europski voz
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je konferenciju za novinare a govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji.

Konaković se osvrnuo i na susrete sa zvaničnicima Evropske unije tokom dvodnevne posjete Strazburu, te o aktueliziranoj temi ruskih diplomata u Bosni i Hercegovini.  

Rekao je da dešavanja u RS zabrinjava europske zvaničnike.

Poslije 79 godina otvorena za vjernike: Još jedna crkva u Istanbulu pretvorena u džamiju

Poslije 79 godina otvorena za vjernike: Još jedna crkva u Istanbulu pretvorena u džamiju

"Veliki broj prijatelja BiH lobira da se dobro pozicioniramo kada je u pitanju proširenje EU. Ima tvrdih ministara u EU kojima se moramo dokazivati. Lobiramo da cijela BiH ima priliku da kao nikada do sada uskoči na europski voz i da svi građani osjete benefite EU, rekao je Konaković.

Dodao je da na EU putu zvaničnicima smeta što još uvijek dominiraju besmislene poruke iz RS.

Ministar Konaković otkrio sve detalje: "Ovo je istina o ruskim diplomatama u BiH"

Ministar Konaković otkrio sve detalje: "Ovo je istina o ruskim diplomatama u BiH"

"Europska unija će biti ozbiljna ekonomska injekcija za BiH, ukoliko mi budemo pametni, rekao je Konaković. 

"U posljednjim mjesecima smo stvarno nešto napravili i sada kada čekao tu odluku Verheljija morao sam objašnjavati dešavanja o visokom prestavniku. Nema smisla da ljudi u RS čine sve da građani u RS osjete posljedice. EU je odlučna da se obračuna sa svima koji budu na putu BiH ka EU, rekao je Konaković. 

Konaković je govorio i o protjeranim ambasadorima Rusije Iliji Serovu i Antonu Sokolovu. Pokazao je dokumente, za koje tvrdi da svjedoče da je za tu posjetu odgovorna prethodna državna vlast, prvenstveno bivša ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA).

Serov je u posjeti bio 25. oktobra 2022., a Sokolov 12. januara ove godine. Naveo je da je Ambasada Rusije od Ministarstva vanjskih poslova BiH tražila ID kartice za spomenute diplomate.

Također je poručio da su ovi diplomati došli bez reakcije Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i Granične policije Bosne i Hercegovine. 

"Govorio sam o tome šta sam zatekao u Ministarstvu vanjskih poslova, a dokumente je potpisivao čovjek koji je bio u probnom radu, a sklonjen je šef u Ministarstvu, jer je bio nepodoban, ali profesionalan u radu. Po dolasku sam ga vratio i o ovom predmetu nisam znao. Diplomatske liste nisu mjesecima ažurirane i na njima su bile mrtvi ljudi, rekao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije