Turković demantovala Konakovića: "Prvi ruski diplomata u BiH se pojavio kad sam ja otišla"

8
Radiosarajevo.ba
Turković demantovala Konakovića: "Prvi ruski diplomata u BiH se pojavio kad sam ja otišla"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bisera Turković i Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, navodi da su identifikacijske kartice ruskih diplomata, koje su protjerane iz evropskih zemalja a trenutno se nalaze u BiH, izdane prije njegovog mandata, dok bivša ministrica vanjskih poslova Bisera Turković tvrdi da diplomatske liste pokazuju drugačije.

Državni ministar vanjskih poslova se oglasio na Facebooku navodeći da je Ilija Serov, ataše pri Ruskoj ambasadi o kom je u nedavnom istraživanju istraživanju pisao Detektor, od 25. oktobra prošle godine u ovoj zemlji.

Konaković je napisao da je Anton Sokolov u BiH bio u dva navrata, navodeći da je drugi period od 12. januara 2023. godine do danas.

Veliki kašalj u Bosni i Hercegovini: Ima li mjesta za paniku?

Veliki kašalj u Bosni i Hercegovini: Ima li mjesta za paniku?

"Obojica došli, prešli granicu, nisu notifikovani (najavljeni da će doći), te im izdate ID kartice u vrijeme kad je SDA imala na poziciji ministrice vanjskih poslova Biseru Turković, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i zamjenika direktora granične policije Fahrudina Halaća", napisao je Konaković, koji nije odgovorio na upit Detektora za komentar.

Prema Pravilniku o uslovima i načinu izdavanja identifikacijskih iskaznica za službovanje u diplomatskim predstavništvima, ova predstavništva su  dolaskom u zemlju, dužna notifikovati Ministarstvo vanjskih poslova o novim članovima i članovima njihove porodice, nakon čega im Ministarstvo izdaje identifikacijsku iskaznicu.

Nakon što je Detektor objavio istraživanje o ruskim diplomatama koje su evropske države protjerale nakon invazije na Ukrajinu, a koji su akreditovani u ruskoj misiji u BiH, Konaković je kazao da je njihov dolazak sigurnosni propust.

Ministar Konaković otkrio sve detalje: "Ovo je istina o ruskim diplomatama u BiH"

Ministar Konaković otkrio sve detalje: "Ovo je istina o ruskim diplomatama u BiH"

Tada je izjavio da Državno ministarstvo vanjskih poslova nije nikoga pustilo u BiH niti legitimisalo.

Novinari Detektora su nekoliko puta tokom rada na istraživanju zatražili komentar ovog ministarstva, ali na upite i pozive nije nikad odgovoreno.

Bisera Turković, bivša ministrica vanjskih poslova, u razgovoru za BIRN BiH je kazala da su diplomatske liste pokazatelj ko su aktivne diplomate u kojem periodu.

"One se izdaju kvartalno. U septembru prošle godine [Serov i Sokolov] nisu na listi. Ja odlazim u januaru, u februaru se pojavljuje prvi diplomata, a drugi se pojavljuje od septembra ove godine”, kazala je Turković.

Prema istraživanju BIRN-a BiH, Serov se prvi put na diplomatskoj listi pojavio u februaru, a Sokolov u maju ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije