Konaković potvrdio sigurnosne propuste pri dolasku ruskih diplomata: "Poslao sam pismo u Rusiju"

6
BIRN - Detektor.ba
Konaković potvrdio sigurnosne propuste pri dolasku ruskih diplomata: "Poslao sam pismo u Rusiju"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je, nakon istraživanja Detektora o protjeranim ruskim diplomatama iz evropskih zemalja, koji su sada u BiH, rekao da je to sigurnosno pitanje i da je bilo propusta u tom procesu.

Konaković je na konferenciji za medije rekao da je dolazak ruskih diplomata bio sigurnosni propust, a da su razlog tome specifične političke okolnosti. Dodao je da je ranije poslao pismo u Rusiju da ne šalju u BiH "ljude s takvom vrstom problema".

Kazao je da Državno ministarstvo vanjskih poslova nije nikoga pustilo u BiH niti legitimiziralo, ali su uočili da je problematično što osobe koje su protjerane mogu slobodno ulaziti u našu zemlju.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

"Uočavamo da ljudi koji su iz drugih zemalja protjerani u BiH, slobodno, bez ikakvih problema mogu doći, proći preko naših granica, i tu bi reakcije morale biti bolje", rekao je Konaković.

Detektor je nekoliko sati prije konferencije za medije objavio istraživanje o ruskim diplomatama koje su evropske države protjerale nakon invazije na Ukrajinu, a koji su u posljednjih godinu dana akreditovani u ruskoj misiji u Bosni i Hercegovini.

Novinari Detektora su nekoliko puta tokom rada na istraživanju zatražili komentar Ministarstva vanjskih poslova BiH o ruskim diplomatama koje su protjerane iz Evropske unije (EU) i Sjeverne Makedonije, ali na upite i pozive nije nikad odgovoreno.

Nakon objave, novinarima Detektora je iz Ministarstva rečeno da se Konaković nije želio miješati u operativni rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije