Stručnjak za sigurnost o ruskim diplomatima: Rusija intenzivira hibridne operacije protiv BiH

3
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za sigurnost o ruskim diplomatima: Rusija intenzivira hibridne operacije protiv BiH
Foto: Collage / Ruske diplomate u BiH

Ruske diplomate koje su europske države protjerale nakon invazije na Ukrajinu akreditovane su u ruskoj misiji u Bosni i Hercegovini, objavila je jučer Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Jedan od njih je Ilija Serov, raniji ataše za medije Ambasade Rusije u Sjevernoj Makedoniji, kojeg su vlasti u Skoplju protjerale, zajedno sa još pet diplomata, nakon početka invazije na Ukrajinu, a zbog aktivnosti suprotnih Bečkoj konvenciji. On je snimljen na koncertu Sarajevske filharmonije u sarajevskoj Vijećnici među predstavnicima diplomatskog kora.

Maligni ruski utjecaj

Novinari BIRN-a otkrili su u BiH najmanje jednog ruskog diplomata koji je protjeran iz svoje prethodne misije u Evropskoj uniji. Ranije je Radio Slobodna Evropa otkrio sličnu praksu dolaska protjeranih ruskih diplomata u Srbiju, gdje su za dvojicu njih pisali o povezanosti s ruskim obavještajnim službama.

Netanyahuova vlada donijela odluku o zatvaranju Al Jazeere

Netanyahuova vlada donijela odluku o zatvaranju Al Jazeere

"Vijest da se u Bosni i Hercegovini u okviru diplomatske misije Ruske Federacije pojavili i da djeluju protjerani ruski diplomati Ilija Serov, atašea za medije Ambasade Rusije u Sjevernoj Makedoniji i Anton Sokolov, diplomata koji je bio među 18 osoba koje je Hrvatska protjerala 11. aprila 2022. godine, predstavlja izazov, pa i svojevrsnu prijetnju za sigurnost Bosne i Hercegovine.

Konaković potvrdio sigurnosne propuste pri dolasku ruskih diplomata: "Poslao sam pismo u Rusiju"

Konaković potvrdio sigurnosne propuste pri dolasku ruskih diplomata: "Poslao sam pismo u Rusiju"

Ovaj čin Ruske Federacije jasno pokazuje da se intenziviraju hibridne operacije u i protiv Bosne i Hercegovine, koje imaju za cilj dodatno narušavanje sigurnosne situacije u našoj državi, pa i šire", kaže za portal Radiosarajevo.ba dr. Ahmed Kico, stručnjak iz oblasti bezbjednosti, inače koautor knjige "Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan: aspekti geopolitike i hibridnog rata" smatra u izdanju Atlantske inicijative.

Također, dodaje Kico, ovo pokazuje da su ruske obavještajne i sigurnosne službe i dalje duboko uključene u operacije na Balkanu i nastavljaju istraživati slabosti širom regiona.

"Prisustvo pomenutih protjeranih ruskih diplomata pokazuje da su u Bosni i Hercegovini prisutne značajne slabosti u okviru sigurnosnog sistema na nivou države. Uočljivo je da adekvatno i blagovremeno prema ovim diplomatama nisu reagovale Obavještajno – sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Granična policija BiH, a posebno Služba za poslove sa strancima", upozorio je.

Ko je odgovoran?

Prema njegovim riječima, ozbiljan državni sigurnosni sistem u zemljama Evropske unije (EU), kao i drugim zemljama koje nisu članice, ne smije dozvoliti da bilo čije protjerane diplomate slobodno i nesmetano vršljaju po teritoriju suverene i međunarodno priznate države.

"Tim prije što su zemlje koje su ih protjerale definitivno su potvrdile da je njihova aktivnost bila izvan diplomatskih okvira. Određeni obavještajni podaci pokazuju da su ove diplomate u kontaktu sa proruskim udruženjima kakva djeluju u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Delegacija EU u BiH: 'Mlade diplomate Ambasade Rusije u BiH šire mitove i neistine'

Delegacija EU u BiH: 'Mlade diplomate Ambasade Rusije u BiH šire mitove i neistine'

Pored ostalih takvo udruženje su i "Noćni vukovi" koji su u proteklom periodu intenzivno prisutni i u našoj zemlji u manjem entitetu RS. Treba naglasiti da su ovi protjerani diplomati sastavni dio obavještajne mreže Ruske Federacije u Srbiji i Bosni i Hercegovini kojom rukovodi Bocan Harčenko, raniji, a sada aktuelni ambasador Rusiju u Srbiji", ukazuje Kico.

Neophodne provjere

Pored navedenog, prisustvo ruskih protjeranih diplomata u Bosni i Hercegovini u funkciji je udaljavanja Bosne i Hercegovine od EU integracija, a posebno NATO-a. Također, upozorava naš sagovornik, nastoji se dodatno skrenuti pažnja domaće i svjetske javnosti o agresji Ruske Federacije na suverenu i međunarodno priznatu državu Ukrajinu.

Kako bi se neutralisali dalji negativni efekti ovog diplomatskog incidenta, te spriječile dalje slične pojave, nužno je da Bosna i Hercegovina preko Ministarstva za vanjske poslove, Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i drugih državnih agencija kroz institut provjere sprečavaju dolazak svih protjeranih diplomata, kako Ruske Federacije, tako i drugih zemalja.

"U vezi s navedenim, nužna je blagovremena razmjena obavještajnih podataka sa partnerskim agencijama iz regije, te zemlja EU i SAD. Na taj način Bosna i Hercegovina će jačati svoje obavještajne, kontraobavještajne i sigurnosne kapacitete, te sprečavati maligni uticaj, posebno Ruske Federacije.

Tako naša država neće biti "tužan slučaj za mnoge kojima je stalo do Ukrajine i zapadne kohezije." Isto tako, neutralisanjem prisustva protjeranih ruskih obavještajaca, koji djeluju pod agendom diplomatske misije, Bosna i Hercegovina će prestati biti "veoma važno mjesto iz kojeg mogu špijunirati Hrvate, Srbe i Kosovare", zaključuje Kico.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije