Vijeće ministara odgovorilo Dodiku: Neistinite izjave o zapošljavanju

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara odgovorilo Dodiku: Neistinite izjave o zapošljavanju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Neistinite su više puta ponovljene izjave pojedinih visokopozicioniranih dužnosnika o navodnih 450 novozaposlenih državnih službenika u institucijama BiH u postizbornom periodu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom jučerašnjeg obraćanja u Briselu, nakon predaje odgovora na Upitnik EK, dotakao se i reforme javne uprave ističući da je odlazeća struktura Vijeća ministara BiH zaposlila 450 radnika u državne institucije.

„Kako drugačije objasniti potrebu za kontinuiranim iznošenjem neistina o aktivnostima Vijeća ministara BiH, kao i uzaludne pokušaje minimiziranja ukupnog napretka države BiH koji je ostvaren u aktuelnom mandatu Vijeća ministara BiH i to, upravo, u prioritetnim oblastima: od EU i NATO integracija, pa do ekonomskog rasta i jačanja regionalne i međunarodne pozicije BiH“, navode iz Vijeća ministara BiH.

Dodaje se da izmišljeni broj tvz. novozaposlenih ne odgovara stvarnim činjenicama i predstavlja nekorektno preuveličavanje koje zahtijeva demant, ali i jasno obrazloženje kako bi javnost bila pravilno informisana.

Ističu da se Vijeće ministara BiH u toku svoga mandata u potpunosti pridržavalo stroge kontrole zapošljavanja državnih službenika, pri čemu su skoro isključivo, odnosno dominantno odobravani zahtjevi koji su imali visok nivo prioriteta i bili bazirani na neophodnom stručnom zanavljanju zbog odlaska u penziju ili na drugo radno mjesto, što se veoma jednostavno može provjeriti kod nadležne Agencije za državnu službu ili kroz zapisnike održanih sjednica Vijeća ministara u mandatnom, odnosno u postizbornom periodu.

„Prema tome, neophodno je prestati sa iznošenjem neistina o aktivnostima državnih institucija, jer put do brzog imenovanja novog Vijeća ministara, što je zajednička želja svih trenutnih članova Vijeća ministara, ne ide kroz neargumentovane izjave i pritiske, nego kroz korektnu političku saradnju i bezuvjetno poštivanje vladavine zakona. Do tada, aktuelno Vijeće ministara BiH će svoj posao obavljati vrijedno i u skladu sa Ustavom i važećim zakonima“, zaključuju u Vijeću ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije