Hahn nakon susreta s Dodikom: Bila bi greška vjerovati da se više ne mora raditi

Radiosarajevo.ba
Hahn nakon susreta s Dodikom: Bila bi greška vjerovati da se više ne mora raditi
FOTO: EPA / Dodik, Mogherini, Hahn: BiH predala odgovore na dodatna pitanja

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn kazao je danas da je uručenje dodatnih odgovora iz Upitnika Evropske komisije važan događaj i da bi bila greška povjerovati da se od danas niša ne mora uraditi.

Hahn je obraćanju javnosti najavio dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

Drugi dolazak predsjedavajućeg

„Naše mišljenje je osnova za konačnu odluku, ali države članice će uzeti u obzir opću političku situaciju i atmosferu u državi. Možda bi bila greška povjerovati da se od danas niša ne mora uraditi, upravo suprotno, treba se nastaviti s potrebnim reformama. Važno je i to je u interesu građana BiH da se postigne sporazum o roamingu, to je konkretan rezultat kojim se pokazuje korisnost približavanja Evropi, ali i pitanje dogovor o određenim pitanjima vezanim za akreditaciju univerziteta“, rekao je Hahn.

Potom je naglasio važnost već drugog dolaska predsjedavajućeg državnog Predsjedništva u Brisel u kratkom periodu.

„Moramo podnijeti i donijeti te odluke kako bi mogli imati razumna očekivanja. S tim u vezi, zaista se radujem da do kraja ovog mjeseca posjetim Bosnu i Hercegovinu kako bismo nastavili s našim razgovorima i naporima, da bi dalje radili na zajedničkim interesima. Želim da potcrtam da gospodin Dodik već drugi put dolazi u Brisel kako bi pokazao veliku odlučnost Bosne i Hercegovine“, naglasio je on.

Dodik je zahvalio Hahnu i Mogherini, rekavši da odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika približavaju onome u čemu u BiH postoji konsenzus, a to je članstvo u EU.

Dodik je naveo da su odgovori usaglašeni kroz mehanizam koordinacije i izrazio zadovoljstvo što je taj proces uspješno okončan.

„Odgovore na Upitnik usaglasili smo na svim nivoima i veoma sam zadovljan što smo uspjeli. Obećali smo do kraja februara da ćemo to uraditi, i nekoliko dana poslije toga roka, tu smo. Nismo dali odgovore na sva pitanja, ali i to je na neki način odgovor koji dolazi iz BiH“, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da će sadašnji sastav Evropske komisije dati mišljenje koje će BiH približititi kandidatskom statusu.

„BiH je pred izazovima da formira novu vlast, a očekivanja od strane Evropske komisije su opravdana“, poručio je Dodik.

Formiranje vlasti

Dodik je kazao da se nada kako će BiH dobiti status zemlje kandidata i da to znači kako pred bh. vlastima stoji da se već od sutra krene raditi na reformama.  

"Razgovori su bili veoma srdačni. Imali smo zadovoljstvo da obostrano kažemo kako smo uspjeli odgovoriti na dodatna pitanja. Zahvalan sam ljudima iz Evropske komisije što imaju razumijevanja prema strukturi u BiH", rekao je Dodik. 

Na pitanje o tome da li je funkcionere EU upoznao o razlozima neformiranja vlasti u BiH, Dodik je rekao da EU želi da BiH ima svoju dinamiku. On je dodao da je kao i prošli put formiranje vlasti stavljeno kao jedno od prioriteta. 

"Rekao sam da očekujemo kako će se u ovoj sedmici obaviti razgovori o dodatnim aktivnostima u vezi s formiranjem vlasti", kazao je Dodik. 

Čelnike EU informisao je i o insistiranju "bošnjačke strane" na davanju saglasnosti na MAP te da je razumio kako EU ništa ne uslovljava usvajanjem MAP-a. 

Novinari su pitali Dodika o sve češćoj priči o nezavisnosti RS-a i odnosima sa Moskovom. On je odgovorio da su pravi prijetelji i u Moskovi i u Briselu te da je u obostranom interesu da se ostvaruju kontakti. 

On je istakao da su SNSD i RS opredijeljeni ka evropskim integracijama, ali i da RS nastavlja dijalog sa Rusijom. Dodik je rekao da je RS opredjeljen za jačanje dejtonskih kapaciteta, ali da je Dejtonski sporazum narušen odlukama visokih predstavnika. 

"U ovom trenutku u RS-u niko ne radi na pitanjima secesije. Ali u RS-u postoje očekivanja javnosti na tom pitanju, ali i nas političara koji smo dio te javnosti. Ja vidim BiH u smislu vraćanja Dejtonu i putu ka EU", rekao je Dodik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije