Vijeće ministara izdvojilo 3.000.000 KM za vođenje međunarodnog postupka protiv BiH

1
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara izdvojilo 3.000.000 KM za vođenje međunarodnog postupka protiv BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara BiH

U Sarajevu je danas, 29. augusta, održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj su donesene brojne odluke.

Među njima je i Odluka koja je donesena na prijedlog Pravobraniteljstva BiH, a odnosi se na izvore finansiranja i načinu izvršavanja financijskih obaveza u svrhu vođenja međunarodnog investicijskog arbitražnog postupka u pravnoj stvari tužitelja Pramod Mittal, Sangeeta Mittal, Vartika Mittal, Shristi Mittal i Divyesh Mittal protiv tužene Bosne i Hercegovine tokom 2024. godine.

Sredstva u iznosu tri miliona KM iz proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH odobrena su za vođenje međunarodnog investicijskog arbitražnog postupka koji je tužitelj pokrenuo protiv BiH pozivajući se na ranije zaključeni Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Indije o unapređenju i zaštiti investicija u vezi s njegovim ulaganjem u poduzeće Global Ispat Koksnu Industriju d.o.o. Lukavac (GIKIL d.o.o. Lukavac).

Uživo iz Monte Carla sa žrijebanja Lige prvaka: Spektakl je zagarantiran, već imamo nekoliko derbija

Uživo iz Monte Carla sa žrijebanja Lige prvaka: Spektakl je zagarantiran, već imamo nekoliko derbija

Isplata odobrenih sredstava vršit će se prema instrukcijama za plaćanje koje će Pravobraniteljstvo BiH sukcesivno dostavljati Ministarstvu finansija i trezora na ime plaćanja troškova za vođenje postupka pred ad hoc međunarodnom arbitražom.

Pravobraniteljstvo BiH zaduženo je da, nakon okončanja arbitražnog postupka, radi zaštite finansijskih interesa institucija Bosne i Hercegovine sukladno važećim propisima, poduzme odgovarajuće pravne radnje prema nižim razinama vlasti na koje se ovaj arbitražni spor odnosi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije