Sud u Bernu odlučio: Bosna i Hercegovina više se ne vodi kao dužnik u Uredu za prinudnu naplatu

0
Radiosarajevo.ba
Sud u Bernu odlučio: Bosna i Hercegovina više se ne vodi kao dužnik u Uredu za prinudnu naplatu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara BiH

U Sarajevu je danas, 29. augusta, održana 58. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj je usvojen niz zaključaka i informacija. 

Ministri su na današnjoj sjednici usvojili Informaciju o postupanju Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine u realizaciji zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usvojenog na 38. sjednici, održanoj 9. februara 2024. godine, u vezi s pokrenutim postupkom prinudne naplate štete po odluci Europskog suda za ljudska prava iz 2012. godine u predmetu Murtić i Ćerimović protiv Bosne i Hercegovine, ap. br. 6495/09.

Pravobraniteljstvo BiH informisalo je Vijeće ministara BiH da je u konačnici Viši sud Kantona Bern odbacio zahtjev za prinudnom naplatom povjerioca u iznosu 11.137.545,85 švicarskih franaka (skoro 12 miliona eura) te da se Bosna i Hercegovina više ne vodi kao dužnik u Uredu za prinudnu naplatu, zbog čega nije potrebno poduzimati daljnje pravne radnje u ovom postupku. Svi procesni i sudski troškovi iz ovog postupka fakturirani su na povjerioca UNA TRUST&INVESTMENT GMBH.

Ismet Gavrankapetanović reagira: “Volio bih da znam zašto se ministar Rimac toliko prepao'

Ismet Gavrankapetanović reagira: “Volio bih da znam zašto se ministar Rimac toliko prepao'

Bosna i Hercegovina je ranije izvršila sve obaveze ро presudi Evropskog suda iz 2012. godine u predmetu Murtić i Ćerimović, što je potvrdio i Odbor ministara Vijeća Evrope svojom rezolucijom 6. marta 2014. godine.

Presuda se odnosila samo nа dva prijavitelja koja su pokrenula postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava i ishodovali presudu u predmetu Murtić i Ćerimović protiv BiH od 19. juna 2012. godine, а ne na sve dioničare Agrokomerca kako je to pogrešno tumačila kompanija UNA TRUST&INVESTMENT GMBH, koja je predstavljala 2.767 dioničara Agrokomerca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije