Vijeće ministara BiH: Utvrđene naknade za sudije i tužioce

Fena
Vijeće ministara BiH: Utvrđene naknade za sudije i tužioce
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu utvrdilo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

Ovim izmjenama sudije i tužioci imaju pravo na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život u skladu s podzakonskim aktom koji donosi Vijeće ministara BiH, a shodno odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Tako će predsjednik suda i glavni tužilac imati pravo na troškove smještaja u visini propisanoj podzakonskim aktom za rukovodioca institucije, a sudije i  tužioci u visini predviđenoj za ostale rukovodeće državne službenike.

Sudije i tužioci imat će pravo i na naknadu za odvojeni život pod uvjetom i u visini utvrđenoj podzakonskim aktom za zaposlene u insitucijama BiH.

Pravo  na novčanu naknadu za ishranu u toku rada, naknadu troškova prijevoza na posao i prijevoza s posla,  pored sudija i tužilaca, imat će i  stručno osoblje.

Ministarstvo pravde BiH dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po redovnoj  proceduri.

Uštede od 725.000 KM na prijevozu zaposlenih u institucijama BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla u institucijama BiH. Procijenjeno je da će primjenom ove odluke biti ostvarena godišnja ušteda u budžetu institutucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u iznosu do 725.000 KM.

Odlukom je predviđen model obračuna predmetne naknade zasnovan na iznosu dnevne, odnosno sedmične naknade prema dužini putovanja s posla na posao, zaposlenih u institucijama BiH.

Iznos dnevne, odnosno sedmične naknade utvrđen je na osnovu prebivališta zaposlenog, pri čemu se u obzir uzima broj kilometara od mjesta rada do mjesta prebivališta utvrđen najkraćom prometnom putnom komunikacijom na navedenoj relaciji, s tim da mjesečna naknada u ove svrhe ne prelazi iznos od 300 KM. Odluka će se primjenjivati od 1.10.2017. godine.

Za prikupljanje otpadnih voda u Zenici 13,5 miliona eura

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW),  za projekt prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici u iznosu od 13.516.696,80 eura. Cilj zaključivanja Sporazuma je unapređenje životnih uvjeta stanovništva Zenice i zaštita prirodnih resursa.

Sredstva će biti iskorištena za izgradnju mehaničko-biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda, proširenje glavnih kolektora na lijevoj i desnoj obali Bosne, priključenje Blatuše na glavni kolektor na lijevoj obali, izgradnju novih kolektora, te obnovu odabranih dijelova  kolektora i mreže otpadnih voda, kao i biciklističku stazu uz rijeku Bosnu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH uputit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Saradnja s Iranom u oblasti veterinarstva

Vijeće ministara BiH usvojilo je prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran o saradnji u oblasti veterinarstva.

Zaključivanjem Memoranduma bit će unaprijeđena bilateralna tehnička saradnja, te olakšan promet životinja i proizvoda životinjskog porijekla, pri čemu bi se istovremeno onemogućilo unošenje  zaraznih bolesti i po zdravlje štetnih proizvoda.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavit će Prijedlog za zaključivanje Memoranduma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Djelovanje Fonda za reformu javne uprave do kraja 2020.godine

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog aneksa VI Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje Fonda za reformu javne uprave između donatora - Odjela za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, Ministarstva za razvoj i saradnju Nizozemske i Delegacije EU u BiH - i Vijeća ministara  BiH, Vlade FBiH, Vlade RS, Vlade Brčko Distrikta BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH.

Također, Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o izdvajanju sredstava za sufinansiranje Fonda za reformu javne uprave iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period 2018. – 2020. godine, u iznosu od po 150.000 KM za svaku navedenu godinu,  s ciljem provođenja Strategije reforme javne uprave u BiH.

Zadužen je Ured koordinatora za reformu javne uprave da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi  informaciju o dosadašnjem utrošku sredstava Fonda kao i plan utroška sredstava u narednom priodu.

Poboljšati dopunsko obrazovanje djece bh. iseljenika u inozemstvu

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju o potrebi za dopunskim obrazovanjem djece bosanskohercegovačkih iseljenika u inozemstvu.

Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da pripremi analizu troškova za unapređenje dopunskog obrazovanja djece u onim zemljema u kojima je najveći broj bosanskohercegovačkih iseljenika.

Dopunsko obrazovanje, kako se navodi u informaciji Ministarstva civilnih poslova, različito je organizirano od zemlje do zemlje, a time se razlikuju i potrebe za njim.

BiH je do sada vrlo malo učinila na osnivanju dopunskog obrazovanja, izuzev izrade Nastavnog plana i programa za predmete dopunske nastave u osnovnoj i srednjoj školi za djecu u inozemstvu i izdavanja udžbenika dopunske nastave za djecu u inozemstvu od I do IV razreda osnovne škole.

Međutim, obaveza Bosne i Hercegovine po pitanju dopunske nastave iz nacionalnih predmeta, kako je ustanovljeno Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini iz 2003. godine u smislu potpisivanja bilateralnih sporazuma sa zemljama prijema i osiguranja finansijskih sredstava za dopunsku nastavu, ne prestaje.

U cilju unapređenja dopunskog obrazovanja, kako je zaključeno, potrebna je snažnija saradnja nadležnih ministarstva na državnom nivou, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstva  civilnih poslova i Ministarstva vanjskih poslova, ministarstava nadležnih za obrazovanja na entitetskim i kantonalnim nivoima, te bh. udruženja i organizacija u inozemstvu, kao i samih pojedinaca.

Sporazum CEEPUS III produžen za dodatnih sedam godina

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o produžetku Sporazuma o Centralnoevropskom programu razmjene za univerzitetske studije – CEEPUS III na period od dodatnih sedam godina, s početkom od maja 2018. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije