Crnadak u Budimpešti: Europske integracije top prioritet spoljne politike BiH

Anadolija
Crnadak u Budimpešti: Europske integracije top prioritet spoljne politike BiH
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sastao se danas u Budimpešti s ambasadorima koji Bosnu i Hercegovinu nerezidentno pokrivaju iz Budimpešte.

Na sastanku su  biti prisutni ambasador Republike Argentine Maximilliano Gabriel Gregorio Carnadas, ambasador Republike Bjelorusije Aliaksandr Khainouski, ambasador Kanade Isabelle Poupart, ambasador Republike Čile Veronica Chahin Sarah, ambasador Republike Kube Julio Cesar Cancio Ferrer, ambasador Republike Kipar  Antonios Theocharous, ambasador Indije  Rahul Chhabra, ambasador Republike Moldavije  Oleg Tulea, ambasador Filipina Maria Fe Pangilinan, ambasador Kraljevine Tajland  Jikkrit Srivali, otpravnik poslova a.i. Socijalističke Republike Vijetnam  Nguyen Duc Doung, otpravnik poslova a.i.  Savezne Republike Nigerije Misitura Abdulraheem i otpravnik poslova a.i. Litvanije Damyras Asanavičius.

Tokom sastanka Crnadak je upoznao sagovornike s najnovijim razvojem političke situacije u BiH i regionu zapadnog Balkana. Obavijestio je sagovornike o napretku u bilateralnim odnosima sa zemljama regiona istaknuvši opredjeljenost BiH za daljni razvoj dobrih komšijskih relacija posebno u okviru procesa WB6. 

Naglasio je da očekuje da će doći do skorog pristupanja BiH Transportnoj zajednici, a samim tim i do realizacije investicija i grantova ponuđenih od strane EU.

Crnadak je informisao prisutne ambasadore o značajnom napretku procesa evropskih integracija BiH. S tim u vezi, zahvalio se prisutnim ambasadorima iz zemalja EU na podršci koju pružaju BiH na njenom putu  integracija u EU.

Dodao je da su europske integracije top prioritet spoljne politike BiH i da institucije BiH intenzivno rade na usaglašavanju odgovora na Upitnik Europske komisije u namjeri da se taj veliki posao okončaju do kraja 2017. godine.

Crnadak je istakao da BiH ima dobre prijateljske veze sa zemljama koje BiH nerezidentno pokrivaju iz Budimpešte i da postoji stalna potrebu daljnjeg jačanja biletaralnih veza BiH sa tim zemaljama. Dodao je da se nada da će se jačanje bilateralne saradnje odvijati prije svega na ekonomskom planu.

Na zahtjev prisutnih ambasadora, Crnadak  ih je informisao o  toku gradnje autputa Budimpešta – Sarajevo na koridoru V c i mogućnostima za skoru obnovu željezničke linije između dva glavna grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije