Crnadak: Uvođenje takse pri ulasku u EU je kontraproduktivno i apsurdno

Fena
Crnadak: Uvođenje takse pri ulasku u EU je kontraproduktivno i apsurdno
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da će BiH dobiti pozitivnu ocjenu ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije na zasjedanju 20. septembra o aplikaciji koju je država podnijela za članstvo u EU.

Svoj optimizam, kazao je danas novinarima u Sarajevu, temelji na činjenici da je BiH ispunila sve ono što se od nje tražilo, odnosno usvojen je Mehanizam koordinacije, adaptiran je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a primjetna je i značajna realizacija Reformske agende.

Ministar ipak ističe da najavljeni referendum u Republici Srpskoj za 25. septembar o Danu tog entiteta neće uticati na odluku ministara vanjskih poslova jer je takvo uvjeravanje dobio tokom razgovora s evropskim dužnosnicima.

Ponovio je da u RS-u svi žive 9. januar i nastavit će ga slaviti, izražavajući nadu da će se naći način da obilježavanje tog datuma bude u skladu sa zakonom i Ustavom.

Na konstataciju da je za sutra najavljena sjednica Ustavnog suda BiH kada bi se trebalo razgovarati i o referendumu, Crnadak je kazao da je za njega sve to u drugom planu u odnosu na značaj Dana Republike Srpske.

Naglasio je da nakon odgovora sa zasjedanja ministara vanjskih poslova 20. septembra, BiH može očekivati upitnik koji će imati između 4.000 i 5.000 pitanja, a Crnadak kaže da će nakon toga tražiti mjesečnu informaciju Vijeća ministara o napretku u odgovaranju.

Očekuje maksimalan angažman svih uključenih u taj proces da bi odgovori bili što prije spremni iako razumije da je to najkonkretniji, najzahtjevniji i najintenzivniji proces koji je pred BiH u kontekstu evropskih integracija.

Govoreći o predstojećem 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku koje počinje 19. septembra, osim što je istaknuo da se tamo odlazi s usaglašenom platformom, najavio je oko 30 aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova tokom petodnevnog boravka u Njujorku.

Kao jedan od njih istaknuo je susret s ministrima vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke na kojem će se razgovarati o britansko-njemačkoj inicijativi, a ovaj susret nazvao je važnim zbog činjenice da je Velika Britanija i dalje zainteresirana za tu inicijativu i nakon Brexita i nakon izbora nove vlade.

Također, sastanci bi trebali biti održani i s delegacijom Turske i Hrvatske, odnosno Turske i Srbije što je za Crnatka važno jer je posljednji susret upriličen prošle godine.

Bit će upriličen i sastanak s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini kada će joj Crnadak prenijeti svoj stav da najavljeno uvođenje takse za državljane zemalja koje nisu u EU i potrebna najava ulaska u zemlju EU najmanje tri dana ranije, nije dobra opcija te da se u zemljama Balkana može shvatiti kao antievropska poruka.

O uvođenju ove takse još se razgovara, ali osim što Crnadak takvu odluku smatra kontraproduktivnom i apsurdnom mišljenja  je da će to biti nepraktično budući da BiH ima više od hiljadu kilometara granice s EU.

Osvrnuo se i na odnose BiH i Hrvatske u kontekstu optužnica za zločine počinjene u prošlom ratu kazavši da od nove hrvatske Vlade očekuje podršku za BiH na njenom evropskom putu te skoru zajedničku sjednicu dviju vlada, istovremeno naglasivši da svi koji su činili zločine u ratu za njih moraju odgovarati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije