Crnadak na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Fena
Crnadak na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Ministar za vanjske poslove Bosne i Hercegovina Igor Crnadak učestvuje na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje se održava u New Yorku od 20. do 26. septembra 2016.

Drugog dana boravka u New Yorku, u utorak 20. septembra, Crnadak je učestvovao na otvaranju Opće rasprave na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, tokom koje se obratio predsjednik SAD-a Barak Obama.

Na marginama Skupštine ministar Crnadak se susreo sa sekretarom za vanjske poslove i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisom Johnsonom. Crnadak je naglasio da je britansko-njemačka inicijativa značajno pomogla Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija nakon dugog perioda stagnacije, te da je jučerašnje prihvatanje aplikacije za članstvo BiH u EU jedan od rezultata te inicijative.

Johnson je izjavio da referendumska odluka o istupanju Velike Britanije iz EU neće bitno utjecati na odnose dviju zemalja, te naglasio da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje podržati reformske napore i proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Crnadak je potcrtao da je za BiH od posebnog značaja razvoj ekonomskih odnosa i privlačenje novih britanskih investicija, te je dogovoreno da u aprilu 2017. bude održan Drugi trgovinsko-investicioni forum UK - BiH u Londonu, četiri godine nakon prvog, na kojem je učestvovalo 115 britanskih kompanija. Ministar Johnson je potvrdio da će britanska strana snažno podržati Forum, u kojem će i on lično učestvovati.

Istog dana, ministar Crnadak je ugostio i predstavnike Američkog jevrejskog komiteta, iskoristivši priliku da pohvali višedecenijski rad te organizacije na zaštiti građanskih prava i sloboda, ne samo Jevreja već svih građana. Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati borbu protiv antisemitizma, kao i svih drugih oblika netolerancije, koji posljednje vrijeme doživljavaju primjetan porast u svjetlu međunarodnih kriza.

Takođe, ministar Crnadak je učestvovao na prijemu kojem su domaćini bili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Crnadak će danas, između ostalog, održati sastanke s Mogherini, te komesarom EU za politiku susjedstva i proširenje Johannesom Hahnom. Ovim sastancima će prisustvovati i ostali ministri za vanjske poslove zemalja zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ministarstva za vanjske poslove BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije