Safet Baltić: Svaki pojedinac treba i mora imati isti tretman

Sanja Šabanadžović
Safet Baltić: Svaki pojedinac treba i mora imati isti tretman
/ Safet Baltić
Safet Baltić je kandidat Bosanskohercegovačke patriotske stranke za načelnika sarajevske Općine Centar na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Baltić je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi predstavljala njegova pobjeda za stanovnike općine Centar, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Odgovor na ovo vaše pitanje ne mogu dati precizno, jer još uvijek nisam upoznat s programima ostalih kandidata, ali smatram da su u načelu svi programi isti.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Ono što ja mogu da obećam jeste da ću u skladu s raspoloživim resursima općine obuhvatiti maksimalan broj najugroženijih kategorija, tako da svako osjeti brigu nadležnih o njemu. Što se tiče ljudskih prava mislim da je čovjek najsavršenije biće i da svaki pojedinac treba i mora imati isti tretman bez obzira na spol, naciju, vjeroispovijest i sl.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Moj prioritet rada i djelovanja u skladu s ustavom i zakonom, naročito će se odnositi na:

- što efikasnije osiguranje potreba stanovništva u oblasti brige o  djeci, obrazovanju i odgoju, radu i zapošljavanju, socijalnoj zaštiti, kulturi, fizičkoj kulturi, sportu i zaštiti i unapređenju životne okoline;
- što efikasnije osigurati uvjete za razvoj privrede od značaja za Općinu;
- što racionalnije upravljanje općinskom imovinom;
- što efikasnije osiguranje obavljanja komunalnih i drugih uslužnih djelatnosti;
- što bolja iskorištenost turističkim resursima općine;
- stvaranje uvjeta za racionalno korištenje i upravljanje građevinskim zemljištem i poslovnim prostorima;
- što efikasnije osiguranje javnoga red i mira;

Ako znamo da u sastavu općine Centar je 15 mjesnih zajednica (Bardakčije, Betanija - Šip, Breka - Koševo II, Ciglane Gorica, Donji Velešići, Džidžikovac  -Koševo I, Hrastovi - Mrkovići, Koševsko Brdo, Marijin-Dvor - Crni Vrh, Mejtaš - Bjelave, Park - Višnjik, Pionirska dolina - Nahorevo, Skenderija - Podtekija, Soukbunar, Trg oslobođenja - Centar) nastojat ću da sve mjesne zajednice budu zastupljene po svim ili većini projekata koje općina bude realizirala.


Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Smatram da je glavni prioritet sigurnosna situacija u našoj općini. Maksimalno bih radio na boljoj opremljenosti pripadnika MUP-a MTS-om i opremom. Definiranje razgraničenja nekih nadležnosti koje se prepliću između Kantona, Grada i općine i često ne budu ni u čijoj nadležnosti. Ovdje prvenstveno mislim na neke komunalne probleme (snabdijevanje pitkom vodom, reguliranje problema pasa lutalica, sanacija klizišta i sl.)

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika? 

Mislim da je načelnik Bećirević izuzetno dobro radio svoj posao, a sama činjenica da je tri puta biran na tu funkciju govori više nego dovoljno o njegovom radu i ličnosti kao čovjeka.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano je ukupno 3.263.906 birača.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije