Vijeće ministara BiH: Privremeno zatvoreni aerodromi, zabranjen ulazak strancima

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH: Privremeno zatvoreni aerodromi, zabranjen ulazak strancima
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Prijedlog odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini. 

Odluka o zatvaranju aerodroma na snagu stupa 30. marta u 6 sati.

Zabranjen je ulazak u BiH svim stranim državljanima u okviru mjera borbe protiv novog soja koronavirusa, izuzetak je samo u vrlo rijetkim kategorijama, kao što su NATO, EUFOR i još neki.

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodne obaveze za 2020. godinu, koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća minsitara BiH, kazao je da su on i još dva ministra glasali protiv ovog Prijedloga budžeta zato što je on pravljen u "normlnaim uvjetim", te ne odgovara trenutnoj situaciji u našoj zemlji.

"Mislim da nam u ovom trenutku ne trebaju automobili, nove zgrade namještaj i drugu, nisam imao hrabrosti da glasam za ovaj Prijedlog", rekao je Tegeltija.

Uvojen je Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period april - juni 2020. godine.

"Nećemo pobijediti bitku protiv koronavirusa pomoću stranaca, sve zemlje bave se sobom, dobro je da nam pomognu koliko mogu. Ali naa je u ovom trenutku od svih zemalja, najvažnije da nam se omogući da za svoj novac kupimo zemlju u istim onim zemljama u kojima smo do sada kupovali. Očekujemo a kada to kupimo i platimo, da nam omogueć da to i izvezemo. Naravno očekujemo da nam se omogući da to sve što upimo transportujemo do naših medicinskih radnika.

Ključni problem nisu sredstva, nego oprema i kako je transportovati do nas", zkaljučio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije