Vesić nakon sastanka s Fortom: 'Bosna i Hercegovina je priroritet i najvažniji susjed Srbije'

9
Radiosarajevo.ba
Vesić nakon sastanka s Fortom: 'Bosna i Hercegovina je priroritet i najvažniji susjed Srbije'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Goran Vesić, Edin Forto

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto sastao se u ponedjeljak, 12. juna 2023. godine, sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goranom Vesićem sa kojim je razgovarao o jačanju željezničkih i cestovnih veza, ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd te drugim projektima iz nadležnosti dvaju ministarstava.

Nakon sastanka Vesić je otkrio detalje sastanka.

"Hvala kolegi Edinu na konkretnim projektima, cilj je da se region saobraćajno poveže, naš cilj je da se povežemo sa svim susjedima, Bosna i Hercegovina je priroritet i najvažniji susjed Srbije.

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Bit ćemo povezani sa dva autoputa i dvije brze saobraćajnice. Prvi je Beograd-Sarajevo, ove godine završavamo do Sremske Rače, zajednički prijelaz na srbijanskoj strani.

Vrijeme je da Beograd i Sarajevo budu povezani, do kraja godine završit ćemo još jednu saobraćajnicu, Ruma-Šabac-Loznica, veza sa graničnim prijelazom Šepak", kazao je Vesić.

Vesić je govorio i o zajedničkoj pruzi, rekonstrukciji pruge Beograd-Sarajevo.

Sastanak Gorana Vesića i Edina Forte: Oživjeti željeznički koridor od Banje Luke do Srbije

Sastanak Gorana Vesića i Edina Forte: Oživjeti željeznički koridor od Banje Luke do Srbije

"Za rekonstrukciju zajedničke pruge Beograd- Sarajevo smo se već kandidovali kod EU.

Ideja je da se Srbija i Bosna i Hercegovina zajedno prijave i traže grant, vjerujemo da ćemo dobiti više novca ako to zajedno napravimo.

Ranije je dogovoreno šest mostova između Vijeća ministara i vlade Republike Srbije, dva smo do sada rekonstruisali", kazao je Vesić.

Vesić je kazao i kako će dvije zemlje uskoro korisiti e-transportni list.

"Zahvaljujuć e-transportnom listu koji ćemo razmijenjivati, na granici će se samo skenirati bar code. Kada sam to predstavio u Briselu, saznao sam da to nemaju ni Evropske zemlje. Srbija i BiH će prve to uvesti", zaključio je.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto kazao je kako je pred Bosnom i Hercegovinom veliki posao.

"Ovo nije sve o čemu smo razgovarali, veliki posao je pred nama. 5. jula u Brčkom je skup na temu povezivanja, autocesta Orašje Brčko Tuzla, unaprijeđenje luke u Brčkom...

Moramo napraviti zamah, želimo da se BiH razvija, da gradimo stotine kilometara i pruge i ceste u svakom trenutku", zaključio je Forto.

Edin Forto
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Edin Forto

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije