Edin Forto za Radiosarajevo.ba: Najvažnije političke odluke neće se moći donijeti bez Naše stranke

8
D. S.
Edin Forto za Radiosarajevo.ba: Najvažnije političke odluke neće se moći donijeti bez Naše stranke
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edin Forto

"Kongres je protekao u jako svečanoj atmosferi i pozitivnoj energiji. Nažalost, nisam imao protivkandidata, potvrđen sam na Kongresu, ali mogu reći da sam jako ponosan da će uz mene u narednom periodu biti Behija Kulović, Vildana Bešlija i Alen Girt."

Izjavio je ovo novi-stari predsjednik Naše stranke Edin Forto za portal Radiosarajevo.ba.

Forto je, nakon što je izabran na Kongresu stranke, za naš portal još kratko rekao:

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

"Ono što mogu reći je da je Naša stranka stranka bez koje se neće moći donositi najvažnije političke odluke u Bosni i Hercegovini na bilo kojem nivou u naredne četiri godine."

Podsjetimo, na Kongresu Naše stranke koji je održan danas, 10. juna, u Sarajevu za predsjednika je izabran Edin Forto koji je i prethodnu godinu i po obnašao tu dužnost. U svom obraćanju članovima stranke, Forto je rekao:

"Naša stranka će nastaviti biti i socijalna i liberalna. Ondje gdje smo na vlasti, borit ćemo se da sve socijalno ugrožene skupine, uz podršku sistema, prestanu biti ugrožene i postanu ravnopravni, aktivni kreatori društvenog ambijenta koji će biti i po njihovoj mjeri. Također, sloboda pojedinca će nam ostati na prvom mjestu uz potpuno poštivanje i kolektivnih prava koja nikad nismo sporili. Ljudska prava nisu švedski sto, ne biramo ništa već afirmiramo sve."

Naša stranka izabrala rukovodstvo: Edin Forto predsjednik još četiri godine

Naša stranka izabrala rukovodstvo: Edin Forto predsjednik još četiri godine

Forto je najavio još snažniju afirmaciju zelenih politika koje su i dosad bile jedan od temelja djelovanja Naše stranke, a što se tiče sljedećih izbora rekao je da je minimum koji očekuje da na lokalnim izborima Naša stranka osvoji isti broj glasova kao što je osvojila na Općim izborima 2022. te da na Općim izborima 2026. u Parlamentu BiH svoj klub pojača za još jednog člana.

Forto je svoj govor završio rečenicom koja se odnosi na evropsku budućnost BiH: "Svi u BiH, regiji i Evropskoj uniji moraju znati da je Naša stranka najpouzdaniji partner za evropsku BiH."

Na današnjem Kongresu birani su i potpredsjednici Naše stranke. Izabrani su: Behija Kulović, zastupnica u Skupštini ZDK; Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini KS i Alen Girt, vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva.

Također, birani su i Glavni odbor, Nadzorni odbor te Etička komisija. Usvojene su i izmjene Statuta Naše stranke te Programska deklaracija.

Kongresu je prisustvovao i veliki broj gostiju iz političkog života BiH, regije i EU. Neki od njih su: Klemen Grošelj, EU parlamentarac i izvjestilac u EU parlamentu za BiH; Annelou van Egmond, potpredsjednica Saveza liberala i demorkata Evrope (ALDE); Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije i predsjednik Liberala Jugoistočne Evrope (LIBSEEN) te Marijana Puljak, zastupnica u Hrvatskom saboru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije