Verlab o respiratorima: Kompletan postupak zakonske verifikacije još nije završen

2
Radiosarajevo.ba
Verlab o respiratorima: Kompletan postupak zakonske verifikacije još nije završen
Foto: FUCZ / Podjela počela iz Goražda

Respiratori koje je kompanija "Srebrena malina" uvezla još prošle godine iz Kine, konačno su dobili odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama u BiH. 

Ovim povodom oglasili su se se iz laboratorija Verlab, koji je zadužen za verifikaciju. 
Kako su pojasnili, ugovorom o zakonskoj verifikaciji respiratora potpisanim između FUCZ i Verlab je definisano da informacije o statusu verifikovanih uređaja prema trećim licima smije da daje samo vlasnik mjerila (u ovom slučaju FUCZ), za vrijeme trajanja ugovora (6 mjeseci).
"Kompletan postupak zakonske verifikacije još uvijek nije završen. Kao i do sada, Verlab stoji iza svih svojih rezultata i izvještaja", naveli su iz Verlaba.
Kako dalje objašnjavaju, uređaji čiji izlazni parametri prilikom procesa zakonske verifikacije (ispitivanja) zadovoljavaju zakonski dozvoljene granice će biti označeni kao sigurni za korištenje, a oni koji ne zadovolje, neće.
Sporni respiratori  - undefined

Foto: FUCZ: Sporni respiratori

Postupak zakonske verifikacije, neovisno od konačnog rezultata, NEMA nikakve veze sa dizajnom, funkcijom i modovima rada (gdje se uređaj i za šta koristi). To propisuje proizvođač i to je jasno navedeno u uputstvima za upotrebu, koji su javno dostupni, objasnili su iz Verlaba.
"Nakon što uređaj prođe verifikaciju, dalje postupanje i korištenje istog je na ljekarima, koji će na osnovu uputstva proizvođača i obuke koji su prošli koristiti uređaje u situacijama za koje su isti prikladni", zaključili su. 
Podsjećamo, u međuvremenu je na Sudu BiH počelo suđenje zbog sumnje da je prilikom uvoza ovih respiratora prekršen zakon.

Optuženi u predmetu "Respiratori" - Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt "Srebrena malina" 29. januara ove godine izjasnili su se da nisu krivi.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. februar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije