Naša stranka / "Miličević i Novalić ne mogu istovremeno i raditi i braniti se na Sudu"

29. 01. 2021. u 14:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom prvog ročišta premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ministrici finansija u njegovoj Vladi Jelki Miličević reagovala je Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Ukazala je na političku važnost i društvenu odgovornost njihovog podnošenja ostavki.

"Ne smije se nikome, pa ni Fadilu Novaliću ni Jelki Milićević, ukidati presumpcija nevinosti, međutim, činjenica je da u javnosti postoji snažan doživljaj njihove krivice, koji je dominantan.

Zbog toga, najmanje što Novalić i Miličević mogu učiniti jeste podnošenje ostavki. Njihovo daljnje obavljanje ključnih funkcija u Vladi Federacije BiH produbljuje nepovjerenje prema institucijama sistema, osjećaj nesigurnosti i stvara revolt.

Tim više što su građani zabrinuti za vlastite egzistencije zbog stanja uzrokovanog pandemijom, a za to stanje, s pravom, dobrim dijelom krive vlast, njen nemar i nerad.

Afera respiratori zbog koje se sudi ministrici Miličević i premijeru Novaliću upravo je personifikacija svega lošeg što nam se desilo u vrijeme pandemije. Ona je postala sinonim za cjelokupno SDA-HDZ vladanje u Federaciji BiH ne samo u vrijeme pandemije.

U cilju smirivanja javnosti i ulijevanja kakvog-takvog osjećaja sigurnosti građanima i građankama, da ćemo iz pandemije izaći barem uz neku brigu vlasti, a ne tako što će ona jednog dana sama od sebe proći, najmanje što Novalić i Miličević mogu učiniti je da podnesu ostavke.

Kao što sam rekla, pretpostavku da su nevini ni ja niti bilo ko drugi ne smije im dovoditi u pitanje. Sud je taj koji treba o krivici da odluči. Tu pretpostavku neće ukinuti ni ostavke.

Naprotiv, one su čin odgovornosti jer sudski proces s ovolikim interesom javnosti i u okolnostima koje sam navela preveliko je opterećenje i za poslove s mnogo manjim stepenom odgovornosti nego što je posao premijera ili ministrice finansija.

Oni prosto nemaju više mogućnosti da se iole kvalitetno bave svojim poslom. Dokaz tome je i prošla sjednica Parlamenta FBiH na kojoj se premijer Novalić nije ni pojavio zbog opterećenja slučajem, a govorilo se o posljedicama pandemije, nabavci vakcina i drugim stvarima zaista od sudbinske važnosti za FBiH.

Vrijeme je da naši političari shvate da ostavke nisu poraz. Naprotiv, često su ljekovite i za onog ko ih podnese, ali i za cjelokupno društvo.

Naravno, odgovornost nije jača strana bilo koga iz Vlade FBiH, pa tako ni Novalića i Miličević i sumnjam da će i ovaj poziv rezultirati ostavkama“, navodi se u saopćenju Nasihe Pozder.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)