Veliki protest zdravstvenih radnika ispred Vlade KS - imaju samo jedan zahtjev

5
Radiosarajevo.ba
Veliki protest zdravstvenih radnika ispred Vlade KS - imaju samo jedan zahtjev
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Protesti zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS već ranije je najavio proteste koji se trenutno održavaju ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. 

Protesti bi se trebali biti gotovi do 15.00 sati, čim radnici upute svoje zahtjeve nadležnom ministarstvu. 

Jedan od glavnih razloga za održavanje protesta jeste taj što Vlada KS i resorno ministarstvo nisu imali razumijevanja za njihove probleme i da nisu mogli dogovoriti povećanje neto satnice.

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Među prvima, medijima se obratio predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković koji je već ranije kazao da su imali tri sastanka, ali da su prošla bez uspješnih dogovora. 

Protesti zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Protesti zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS

"Prije svega, nadležno ministarstvo je iznijelo niz netačnih informacija. Nije bila u pitanju korekcija koeficijenata, već korekcija satnice na nivou Kantona Sarajevo, i to je jedini zathjev radnika u zdravstvu KS. Oni su iznijeli visine naših plata, što isto tako nije tačno. Osnovna plata medicinske sestre u KS je 1275 KM, a oni su iznijeli primanja sa dodaccima i prekovremenim satima. Mi ćemo danas ili  sutra sjesti za to, dogovoriti se i odrediti datum objave generalnog štrajka. Nakon te odluke, i poslije 10 dana će biti generalni štrajk", poručio je Sadiković.

Jedan od organizatora protesta, Elvedin Vatreš, predsjednik kantonalnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

"Ja sam svo vrijeme očekivao da nećemo doću u ovakvu situaciju poput protesta, ali nakoj jutrošnjeg pressa, vidio sam da je premiejr KS Nihad Uk dezavusian. Od mjeseca decembra, dakle od pmomentra traženja naše satnice, tj. usklađivanja sa novonastalim troškovima, premijer priča o traženju koeficijenata i kolektivnog ugovora. To niej isto, neka se zna.  U svakoj zemlji Europske unije, premijeri razgovaraju i ublaže tu situaciju, ne samo zdravstvenim radnicima, već i svim ostalim uposlenicima u određenom kantonu", kaže Vatreš.

Protesti zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Protesti zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS

On je također pita šta je sa zavodom i određenim iznosom novca koji se ne koristi na adekvatan način, poput otvaranja novih ustanova, a ne ulaganja u stare. 

"Da li naš premijer nije upćen u nešto što trebamo sutra da sjednemo sa njim i da dogovaramo? Da li bi ja sutra trebao sjesti i otpisati kolektivni ugovor sa našim premijerom kada nije ni o čemu upućen već devet mjeseci? Osvrnut ću se na zavod, mi se finansiramo iz zavoda koji je prenio 95. miliona KM oz prošle godine, a sada imamo informaciju da ta suma iznosi 130 miliona KM, do kraja godine 150. miliona KM. Za te pare e može napraviti nova ustanova, a ne da poboljšavamo usluge u određenim ustanovama poput Opće bolnice, gdje mi radimo magnete na dva magneta ili na četiri, a para ima sasvim dovoljni, izjavio je Vatreš. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije