Sindikat zaprijetio generalnim štrajkom: Dokle više izrabljivati radnike

Radiosarajevo.ba
Sindikat zaprijetio generalnim štrajkom: Dokle više izrabljivati radnike
Foto: Zenicablog / Selvedin Šatorović

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je da će, ukoliko budu usvojene predložene izmjene i dopune Zakona o radu i Zakona o vijeću zaposlenika, stupiti u generalni štrajk na nivou Federacije BiH.

Selvedin Šatorović iz SSS BiH je istakao da Savez samostalih sindikata BiH nije učestvovao u aktivnostima, niti dao saglasnost za ovakav Zakon o radu.

Istakao je da se niti u jednom od 10 članova izmjena zakona ne govori o pravu radnika.

Za sutra je najavljena i protestna šetnja pod sloganom “Dokle više”.

Podsjetimo, u utorak će se pred poslanicima Parlamenta FBiH naći izmjene i dopune Zakona o radu, a iz brojnih granskih sindikata su pozivali da ih ne usvoje.

U SSS BiH napominju da, prema predloženim izmjenama, koje se tiču načina rada za vrijemje stanja nesreće ili vanrednog stanja, poslodavac može uputiti radnika na čekanje posla u najdužem periodu od tri mjeseca, što sindikat odbacuje. Mjere koje su predviđene smatra ponižavanjem i izrabljivanjem radnika.

Šatorović je istakao da poslodavac ima slobodu samovoljno isplaćivati plaću kada i koliko hoće, primorati radnike na korištenje godišnjeg odmora ili na čekanje posla, te da ih nakon tri mjeseca otpusti.

Dodao je da bi ovakvim Zakonom broj otpuštenih radnika bio mnogo veći od sadašnjeg.

“Kompletan tekst Zakona ostavlja poslodavcu mogućnost da radi sve po slobodnoj volji – skraćuje radno vrijeme, i da mu, u vrijeme kada je radno vrijeme skraćeno, isplaćuje 75 posto najniže plate u FBiH, tačnije, po ovom prijedlogu 305KM”, istakli su iz Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije