Metalci traže povlačenje izmjena Zakona o radu: Sramno, bahato, lešinarski...

Radiosarajevo.ba
Metalci traže povlačenje izmjena Zakona o radu: Sramno, bahato, lešinarski...
Foto: Fena / Sa sjednice

Sindikat metalaca BiH uputio je otvoreno pismo zastupnicima u Parlamentu Federacije BiH i traže da iz procedure budu povučene izmjene i dopune Zakona o radu, koje je predložila Vlada FBiH i na dnevnom su redu sjednice Predstavničkog doma iduće sedmice.

Izmjene i dopune Zakona o radu, koje tretiraju pitanje plaća, naknada, rada za vrijeme vanredne situacije, nazivaju sramotnim potezom Vlade FBiH.

"Više nego providan je nastup 'supružnika' (Vlade) prema nadobudnoj i raskalašenoj 'supružnici' (poslodavci) neraskidivog interesnog braka čiji kontinuitet potreba treba namiriti, naravno preko leđa radnika. Nedvojbeno da je ova situacija sa pandemijom korona virusa idealna prilika za lov u mutnom i podkusurivanje vlade i poslodavca. Bez imalo umotavanja, očigledne su namjere potčinjavanja sindikata/radnika volji poslodavca, što bi za rezultat imalo klasično moderno robovlasništvo", naveli su iz Sindikata metalaca.

Potez Vlade, odnosno rješenja predviđena u izmjenama Zakona o radu, ocijenili su zloupotrebom i kršenjem osnovnih postulata radničkih prava.

"Lešinarsko-kapitalistička metoda i metodologija modernog porobljavanja radi ostvarenja kontinuiranog pljačkanja i bogaćenja, nakon Zakona o privatizaciji, preko leđa poštenih, savjesnih radnika koji itekako pune budžete kojima upravljaju. Kreiranje vještačkog statusa zaposlenih radnika radi korištenja još jednog dijela 'drżavnih jasli' i benefita za isključivo sebe i svoje interesne rabote", navodi se u saopćenju.

Ističu da je umjesto dijaloga sa sindikatima, što je praksa u svijetu, u FBiH na sceni "klasični jednoumni režim".

"Nepoštivanje, neuvažavanje, porobljavanje, uskogrudno interesno zloupotrebljavanje pozicije vlasti prema realnom sektoru, radničkoj klasi!
Sindikati/radnici nisu i ne smiju biti predmetom raskusurivanja 'bračno-interesnih' razmjerica vlade i poslodavaca! Dostojanstvo i pravo radnika neće krojiti nesposobne prodane duše! Budite uvjereni da ovakav pristup i namjera neće proći nekažnjeno, a sve posljedice će skupo platiti", poručili su iz Sindikata metalaca.

Naveli su da zajednički cilj treba da im bude očuvanje i kreiranje preduslova za nova preduzeća i nove vrijednosti, a ne jednostrana dobit i korist vlade i poslodavaca, kao i donošenje konkretnih mjera za spašavanje privrede, a ne puko teoretisanje.

"Vanredne okolnosti je potrebno tretirati kroz Opći kolektivni ugovor za teritoriju FBiH, koji bi sadržavao i vanredne mjere poput današnje situacije", dodaje se u otvorenom pismu, kojeg potpisuje Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca.

Podsjetio je da je ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača informirao da su autori nacrta izmjena i dopuna Zakona o radu Zlatko Hurtić, savjetnik premijera Fadila Novalića, i Hasan Ganibegović, koji mu je bio šef kabineta.

"Dotičnim želimo da se što prije maknu sa ove prljave i podle političke scene i na taj način daju doprinos i spas svim radnicima, kao i njima samima. Branite Vi i pomažite Vi, na ovaj način, sebe i svoje najdraže, daleko od radnika i sindikata", stoji u otvorenom pismu.

Na kraju se od federalnih zastupnika traži da pokažu brigu i odgovornost prema radnicima, i podrže prijedlog Sindikata da se "ovakvo sramno zakonsko rješenje povuče iz parlamentarne procedure".

"Šta drugo preostaje sindikatu i radnicima nego da se obavezno 'naoružaju' i pripreme za svaki mogućí negativni scenarij koji može imati nesagledive posljedice za privredu, realni sektor, i sudbinu radničke klase i njihovih porodica", istaknuto je u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije