Otvoreno pismo parlamentarcima: Nemojte podržati skandalozni Zakon o radu

Radiosarajevo.ba
Otvoreno pismo parlamentarcima: Nemojte podržati skandalozni Zakon o radu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Zgrada SSS BiH

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH pozvao je poslanike Parlamenta FBiH da ne usvoje izmjene i dopune Zakona o radu, koje smatraju skandaloznim.

Podsjetimo, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem su dnevnom redu izmjene i dopune Zakona o radu, zakazana je za 28. juli

"Više je nego očigledno da predlagač i Udruženje poslodavaca FBiH kao inicijator izmjena i dopuna Zakona o radu čine sve da vrijeme pandemije iskoriste za uništenje radničkih prava u najvećoj mogućoj mjeri", navode iz SSS BiH.

Ističu da je isključivi cilj izmjena Zakona omogućavanje poslodavcima da radnicima drastično smanjuju plate, da im po svom nahođenju skraćuju radno vrijeme, a samim tim i primanja, da ih šalju na čekanje samo pod drugim nazivom, opet uz drastično umanjenje plate, kao i da ih prisiljavaju na plaćeno ili neplaćeno odsustvo i, u konačnici, da se derogiraju odredbe kolektivnih ugovora s povoljnijim pravima.

Smatraju očiglednim da poslodavci žele da sav rizik poslovanja za vrijeme vanrednog ili stanja nesreće prebaciti na radnike i njihove porodice.

"Uz to, već traže od Vlade FBiH da ponovo proglasi stanje nesreće, koje će im omogućiti da uzmu još koji million KM poticaja u skladu s 'korona zakonom', ali i da stupe na snagu sramne izmjene Zakona o radu. Vjerujemo da niko neće biti iznenađen kada Vlada udovolji njihovom zahtjevu, a što se desiti vjerovatno u narednim sedmicama", istakli su iz SSS BiH.

Napominju da nijedna od predloženih izmjena ne sadrži ni slovo o većim pravima radnika za vrijeme pandemije ili zaštiti radnika općenito.

Navode da je izvjesno da se nastavlja projekt potpune devastacije radničkih prava.

Iz Sindikata podsjećaju da se izmjene Zakona o radu žele usvojiti po hitnom postupku, dok se na donošenje zakona o uvezivanju staža ili zakona o zaštiti na radu čeka više od 15 godina.

"Objavit ćemo imena i prezimena i fotografije svih onih koji podrže ovaj zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu", saopćili su iz SSS BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije