Vlada KS o zahtjevima sindikata radnika u zdravstvu: 'Imali smo sastanke, nemamo rješenje'

5
A. S.
Vlada KS o zahtjevima sindikata radnika u zdravstvu: 'Imali smo sastanke, nemamo rješenje'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Muamer Kosovac, Nihad Uk i Haris Vranić

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo, njih više od 8.000, u utorak, 5. septembra, u 13.30 sati izlaze na proteste ispred zgrade Vlade KS.

S tim u vezi u toku je press konferencija Vlade Kantona Sarajevo, kojoj prisustvuju Nihad Uk, premijer KS, Haris Vranić, ministar zdravstva i Muamer Kosovac, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na kojoj se iznosi stav Vlade povodom najavljenih protesta.

Prvi se medijima obratio premijer KS Nihad Uk.

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

"Imenovana je pregovaračka grupa. Imali su nekoliko sastanka, ali se nije uspjelo doći do rješenja. Stav Vlade KS je da to ne radimo u ovom trenutku zato što važeći kolektivni ugovor traje do kraja aprila iduće godine i u ovom trenutku ne postoji nijedan razlog da mi šest mjeseci ili čak devet mjeseci od kad se krenulo u razgovore, krenemo u ovu proceduru", kazao je Nihad Uk.

Podvukao je kako su posljednjim povećanjem zdravstveni radnici dobili veći plaću između 26 i 37 posto.

Nihad Uk
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Nihad Uk

"Kolektivni ugovor je potpisan da važi 24 mjeseca i njime je garantirano sprovođenje s naše strane obaveza koje smo preuzeli finansijski. U ovom trenutku zaista ne postoji nijedan valjan razlog da danas otvaramo pitanje promjene koeficijenta. Ne vidimo nijedan razlog zbog čega trebamo da razgovaramo o tome u trenutku, kada za šest mjeseci istječe postojeći kolektivni ugovor", naglasio je premijer Uk.

Podvukao je ovo ne treba lično sataniziranje kolega u zdravstvenom sektoru.

"Moj lični stav je da doktori u zdravstvu trebaju imati najveće plate. Trebamo razmisliti da li je sistem pravedan. Ova Vlada želi da naprtavi pravedniji sistem, u kojem će naši doktori imati najeveć plate jer to zaslužuju", dodao je premijer Nihad Uk.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu traže povećanje neto satnice sa 2,76 KM, koliko trenutno iznosi, na 3,28 KM.

Haris Vranić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Haris Vranić

Haris Vranić, ministar zdravstva je naglasio da svi oni koji ulaze u štrajk, ulaze u potencijalnu opasnost da se naruši zdravlje pacijenata.

"Vidjet ćemo da li ima pravnog osnova za ovaj štrajk", dodao je ministar Vranić, koji je govorio o povećanju plata u Hrvatskoj i Sloveniji u zdravstvu, dodajući da plata doktora u Sloveniji izbori 2.400 eura (oko 4.800 KM), te potom je naveo kolike plate imaju ljekari, zdravstveni radnici, ali radnici u zdravstvenim ustanovama koji nisu medicinski kadar.

Ministra zdravstva KS Haris Vranić kazao je kako je trenutno u zdravstvenom sektoru kantona zaposleno 7.500 radnika od čega je 25 posto nemidicinskog kadra, dok je po međunarodnim standardima ekonomski prihvatlji i održiv model oko 14 posto.

On je podsjetio šta je vlada uradila u proteklom periodu, i da su time su pokazali da zdravstveni kadar ima dobre uslove za rad.

Za taj novi kolektivni ugovor za 2022.godinu ZZO KS izdvojio je dodatnih 51 milion maraka za plate uposlenika u zdravstvenom sistemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije