Veliki jubilej: Jajce proslavilo 626. rođendan!

5
Radiosarajevo.ba
Veliki jubilej: Jajce proslavilo 626. rođendan!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Jedan od najljepših bh. gradova

Jedna od najstarijih općina u našoj zemlji, Jajce, slavi 626. rođendan. Povodom prvog spomena ovog grada u pisanim dokumentima organiziran je niz prigodnih sadržaja. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena su priznanja najzaslužnijima za doprinos u razvoju grada i njegovoj promociji.

Od prvog spomena u dokumentima Dubrovačke republike 1396. godine, do krunidbe posljednjeg bosanskog kralja te Drugog zasjedanja AVNOJ-a, Jajce kroz stoljeća svjedoči temeljima bosanske državnosti. Području sa 30 nacionalnih spomenika puno je dala priroda, ali i ostavili preci.

Danas nastoji zadržati svoj najveći resurs - ljude koji svojim uspješnim pričama dokazuju da se veliki uspjesi mogu postići u malim sredinama. Najzaslužnijima su dodijeljena priznanja, piše Federalna.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Ja sam lično zadovoljan pristupnom općinskih vlasti prema nama. Ja sam najveći proizvođač kotlova i kamina na pelet, a u zadnje vrijeme svi teže očuvanju okoliša. Sada mogu s ponosom reći da sam poslije 15 godina sa svojih 380 zaposlenika najveći poslodavac u Jajcu, što meni osobno puno znači", kazao je privrednik Tomislav Ladan.

Među onima kojima je Jajce odalo priznanje je i mladi doktor medicine i višestruko nagrađivani književnik, kojem su ljepote Jajca inspiracija, a njegovi ljudi motiv za ostanak. On se nakon školovanja vratio u svoj grad sa željom da doprinese njegovom razvoju.

"Imao sam želju da se vratim i da liječim, zamišljao sam sebe da liječim svoje ljude, svoj narod, ljude koje poznajem, da im pomažem. Osjećam da se poezijom liječi duša, a da medicinom možemo liječiti sve te tjelesne boli. Ova nagrada će imati posebno mjesto u mom životu, prvenstveno iz razloga što dolazi iz mog grada, grada kojeg volim, u kojem planiram ostati", riječi su Nermina Delića, ljekara i književnika.

Upravo se projektima podrške mladima te nizom podsticajnih mjera i Jajce, koje se poput drugih gradova bori s lošom demografskom slikom, nastoji oduprijeti odlasku. Stotine novih biznisa dokaz su da se uz podršku lokalne zajednice može uspjeti.

"Realizovali smo jedan veliki broj programa, koji imaju za cilj da pomognu našim određenim skupinama stanovništva, poljoprivrdnicima, a posebno mladim ljudima", ističe načelnik Općine Jajce Edin Hozan (SDA).

Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić (HDZ BiH) izdvaja stipendije i poljoprivredu, a u zadnje vrijeme i prvo stambeno zbrinjavanje: „Dajemo sve što je moguće, shodno našim prihodima, odnosno proračunu, da na bilo koji način pomognemo“.

U ovu godinu grad na obalama Vrbasa i Plive ulazi sa aktivnostima na nominaciji za listu Svjetske baštine UNESCO-a, što bi doprinijelo boljoj promociji grada i još boljoj turističkoj slici, na kojoj se temelji strategija njegovog razvoja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije