Nakon usvajanja deklaracije u Jajcu “Općine bez brana“, slijedi novi prijedlog

0
Radiosarajevo.ba
Nakon usvajanja deklaracije u Jajcu “Općine bez brana“, slijedi novi prijedlog
Foto: Udruženje AARHUS / Sjednica održana 21. oktobra

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća (OV) Jajce usvojena je Deklaracija “Općine bez brana” kojom je lokalna vlast iskazala jasnu političku volju da se stavi u službu zaštite sadašnjih i budućih generacija i njihovih prava na vodu i kvalitetan okoliš.

Također, po prijedlogu Udruženja “Resursni Aarhus centra u BiH” i aktivista iz Jajca, putem Zaključka je usvojen stav da se neće dozvoliti planiranje novih malih hidroelektrana u ovoj općini, niti izdavanje koncesija za ove objekte, pojašnjavaju iz Udruženja.

"Usvajanjem ove deklaracije OV zauzelo je stav povodom pitanja izgradnje MHE na teritoriji općine Jajce, prema kome će organi lokalne samouprave u pitanjima upravljanja okolišem kosultovati građane kroz javnu raspravu ili druge vidove uključivanja javnosti u proces odlučivanja, te da neće dozvoliti planiranje, davanje saglasnosti, dozvola i preporuka za njihovu izgradnju", navodi se iz Udruženja.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Usvajanju deklaracije prethodilo je planiranje izgradnje dvije MHE na rijeci Plivi, od kojih je jedna trebala biti izgrađena na lokaciji udaljenoj 300 m od samog plivskog vodopada, a što je dovelo do angažovanja građana koji su putem peticije prikupili više od 6000 potpisa protiv izgradnje MHE “Pijavica“ i MHE “Elektrobosna.“

Deklaracija “Općine bez brana“ izrađena je od strane članica Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, a na samoj sjednici OV Jajce vijećnicima je prezentovana od strane izvršne direktorice Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH.“ Članovi Udruženja Aarhus centar od početka su pružali pravnu i stručnu pomoć građanima Jajca u borbi protiv izgradnje dvije MHE na rijeci Plivi, te su tim povodom u junu ove godine, zajedno sa drugim predstavnicima Koalicije za zaštitu rijeka održali sastanak sa načelnikom ove općine kome su prvom prezentovali Deklaraciju i objasnili zašto je istu potrebno i usvojiti.

“Bosna i Hercegovina je jedna od posljednjih evropskih zemalja koja može biti ponosna na svoje divlje i netaknute rijeke i zbog toga je izuzetno važno da nosioci svih nivoa vlasti postupaju u skladu sa načelom predostrožnosti prilikom upravljanja sa vodnim bogatstvima, naročito kada se radi o takvim prirodnim ljepotama i raritetima kao što je rijeka Pliva i njen vodopad. Pored potrebe za očuvanjem okoliša, nužno je da vlasti obezbijede transparentan rad i uključivanje građana u postupak donošenja odluka, kako bi ispoštovali njihova prava predviđena domaćim i međunarodnim aktima.

Pozdravljamo odluku OV Jajce; koje je zaista bilo voljno saslušati zahtjeve aktivista. Također, očekujemo istu volju i ispunjenje obećanja od Doma naroda Parlamenta FBiH od kojeg, pod hitno, tražimo da uzme u rad Prijedlog Zakona o električnoj energiji, a kojim bi se zaustavilo izdavanje energetskih dozvola za MHE;” ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH", navodi se u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije