Predstavljen projekat gradnje minihidrocentrale na Hridu

Radiosarajevo.ba
Predstavljen projekat gradnje minihidrocentrale na Hridu
Foto: O. K. / Radiosarajevo.ba / Sa današnje prezentacije

U prostorijama Općine Stari Grad Sarajevo predstavljen je projekat „muzej inžinjerstva“ na lokalitetu stare hidroelektrane na Hridu, te obnovu cjevovoda kako bi se grad Sarajevo napajalo vodom iz Jahorinskih vrela.

„Zadnjih godinu dana intenzivno radimo na ovoj priči. Želimo i da zaposlimo mlade ljude koji će turistima predstaviti benefit ovog muzeja. Trenutno se minihidrocentrala nalazi u vlasništvu EP BiH koja je vodila dosta računa o njegovom stanju, ali mi ga želimo preuzeti i prenamijeniti. Naravno, muzej se mora finansirati, a planirali smo i da se iz prihoda minihidrocentrale finansira i muzej“, kazao je na početku Vedad Bećirović, jedan od inicijatora ovog projekta.

Ovu hidrocentralu je 1918. godine izgradila Austro-ugarska i orginalni projekt još uvijek postoji u Beču.

„Mnogi stručnaci iz oblasti energetike kazali su da je ovo dobar projekat, koji rješava mnoga pitanja u Sarajevu. Želimo da rekonstruiramo cjevovod, približimo staru hidroelektranu građanima, da ga promoviramo kao historijski objekt, ali i da kroz novi objekat damo novu namjenu. Kroz novi cjevovod, sa Jahorinskih vrela bi se u grad Sarajevo slilo preko 300 hiljada kubika vode“, kazao je Bećirović.

Kazao je kako je voda koja se crpi sa Jahorine, mnogo kvalitetnija od one sa izvorišta Bačevo.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je ovaj lokalitet proglasila nacionalnim spomenikom i dala dozvolu da se ovaj objekat pretvori u muzej.

„U ovom muzeju bi se radile konferencije, obrađivale razne teme iz oblasti energetike. Elektroprivreda BiH, koja podržava ovaj projekat, može ovaj objekat koristiti za razne sastanke i za razne druge manifestacije. Ovaj muzej jedini u sebi ima turbinu koja radi na pitku vodu, što znači da je rijedak u svijetu i da je njegova promocija u časopisima u kojima se oglašava IEEE bila besplatna“, kazao je Bećirović.

Jedan od benefita ove MHE jeste da proizvodi enlektričnu energiju, oko 600 kilovata, i time pomogne u snadbijevanju Sarajeva električnom energijom.

Prezentaciji je prisustvovala i Azra Muzur, direktorica KJKP „Vodovod i kanalizacije“, koja je kazala da ovaj projekat ima svoje benefite, iako u zadnjem periodu, Sarajevo nema problema sa vodosnadbijevanjem.

„Mi smo danonoćno radili na obnovi mreže i mi sada nemamo problema sa redukcijama u KS. Voda sa Jahorinskih vrela bila je dio predratnog sarajevskog vodovoda, ali i poslije agresije, nabavljana je voda sa ovog vrela kako bi se zadovoljila potreba građana u postratnom periodu“, kazala je Muzur.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije