Vehabović: Evropski sud je jasno presudio - nema Srbin, Hrvat, Bošnjak, već građanin

4
Radiosarajevo.ba
Vehabović: Evropski sud je jasno presudio - nema Srbin, Hrvat, Bošnjak, već građanin
Printscreen / Snažna poruka

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu govorio je za FACE TV o izmjenama Izbornog zakona.

"Bilo koja promjena koja se dogovori na nivou političkih partija mora proći kroz Parlament BiH, a znamo na koji način se tamo odlučuje. Zbog toga se guraju rješenja koja imaju realnu šansu da se proguraju u Parlamentu. S presudama Evropskog suda se ne treba praviti nikakav truli kompromis! Rješenje treba biti bazirano na svih pet presuda Evropskog suda - 90-ih godina se moralo pristati na konstitutivne narode, jer je to bilo prijelazno rješenje. BiH mora omogućiti svima da učestvuju u izbornom procesu bez ikakvih davanja povlastica konstitutivnim narodima. Ne bi trebale postojati etničke odrednice.

Nema Srbin, Hrvat, Bošnjak, već građanin. Presudama se ni na koji način ne kaže da konstitutivni narodi ne trebaju da postoje, riječ je samo o izbornom procesu. Predsjedništvo je lakši problem od Doma naroda. Riješiti problem Doma naroda po presudama Evropskog suda je izuzetno težak zadatak; može se upasti u zamku diskriminacije", rekao je Vehabović.

Napominje kako postoji pet elemenata koje bi naša zemlja trebala ispuniti kako bi se implementirale presude, a one su: uspostava demokratskog društva; uspostava efektivne demokratije koja bi bila servis građanima, jednako pravo svima da učestvuju u izbornom procesu, zabrana diskriminacije po bilo kojem osnovu, kao i onemogućiti davanje prava konstitutivnim narodima na račun manjina i svih ostalih građana BiH.

"Vijeće Evrope insistira na ovim pitanjima i krajnje je vrijeme da se ovo pitanje riješi. Teško je očekivati da će političke partije odsjeći granu na kojoj sjede. Izbor Komšića je bio jedina svijetla tačka u podijeljenom društvu.

Odlukama konstitutivnosti razbijen etnički monopol koji je postojao na određenim teritorijama. Oni koji se danas zalažu za konstitutivnost su nekada glasali protiv iste te konstitutivnosti", poručio je Vehabović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije