Hrvatska / Potvrđena presuda Sanaderu i Hernádiju

25. 10. 2021. u 14:19:00 Fena

Shares: 0

Vrhovni sud odbio je žalbe Uskoka i optuženika te je potvrdio prvostepenu presudu kojom je bivši premijer Ivo Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Ne spominjući imena kompanija ni optuženika najviši sud navodi da su Sanader i Hernadi osuđeni jer su dogovorili da će za mito od 10 miliona eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojem država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, dodaju, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom.

Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska.

Vrhovni sud navodi da je Sanader koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada RH zaključi takve ugovore kojima su prihvaćeni zahtjevi MOL-a "postavljeni tokom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora".

Hernadi je, pak, kao protuuslugu za zaključenje ovih ugovora osigurao isplatu 10 miliona eura Sanader.

"Isplata je dogovorena kroz zaključenje fiktivnih ugovora o savjetodavnim i drugim uslugama jednom trgovačkom društvu. Na taj način trgovačkom društvu je 2009. uplaćeno 5.000.000 eura što se trebalo isplatiti prvom optuženiku nakon određenog vremena. Do uplate druge polovice iznosa mita nije došlo", izvijestio je Vrhovni sud.

Dodaju i da je Sanaderu oduzeta imovinska korist od pet miliona eura, "koju je prenio na drugu osobu - trgovačko društvo. Tom trgovačkom društvu je naloženo isplatiti oduzeti iznos u korist Republike Hrvatske".

Riječ je o kompaniji Roberta Ježića koji je na suđenju priznao da je Sanaderu trebao dati MOL-ovo mito.

Vrhovni sud Republike Hrvatske istaknuo je kako smatra da kaza na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na lako utvrđene i olakšavajuće okolnosti.

Sanaderu je, pojašnjavaju, kao laku okolnost cijenjena životna dob (68 godina) i narušeno zdravstveno stanje.Olakšavajuće je cijenjeno da je koruptivno kazneno djelo počinio kao premijer što nedjelu daje dodatnu težinu.

"S obzirom na funkciju koju je obnašao, trebao je biti uzor ne samo ostalim članovima Vlade Republike Hrvatske nego i svim građanima Republike Hrvatske. Dijelom je nanio štetu i ugledu Republike Hrvatske u svijetu. Osnovni motiv za počinjenje ovog kaznenog djela je bilo njegovo osobno bogaćenje. Cijenjena je i prijašnja osuđivanosti zbog istovrsnog kaznenog djela", objavio je Vrhovni sud.

Okolnosti da je porodičan čovjek i otac dvoje odrasle djece nisu okolnosti koje je trebalo posebno cijeniti kao olakšavajućim i koje bi imale utjecaj na blaže kažnjavanje. Jednako tako, olaškavajuća okolnost nije niti sudjelovanje u Domovinskom ratu i vojni čin koji je stekao.

Od takvih osoba se ne očekuje da čine kaznena djela, a posebno ne ovakva ili slična namjerna kaznena djela kojima se mogu ugroziti suverenost i nacionalni interesi iste države u čijem je stvaranju sudjelovao kao i ugroziti njezine temeljne vrijednosti. Koruptivna djela svakako to ugrožavaju, objavio je najviši sud.

Hernadiju je opet olakšavajuće cijenjena prijašnja neosuđivanost. Otežavajuće je pritom što je mito ponudio i dao predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

"Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini koja predstavlja izrazitu opasnost za temeljne vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska", navodi Vrhovni sud.

Sanader je u zatvoru od aprilu 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.

Vrhovni sud je 13. oktobra djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 miliona kuna kazne, dok je bivšem premijeru Sanaderu kazna za to nedjelo s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Najviši sud uskoro bi trebao donijeti i pravomoćnu odluku za aferu HEP-DIOKI, u kojoj je Sanader nepravomoćno oslobođen.

Nakon što mu se pravomoćno okončaju svi postupci bivšem nekada najmoćnijem hrvatskom političaru sud će odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu, prenosi Hina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA