Stavovi / Kovačević: Konstitutivnost naroda je temelj sistemske diskriminacije

04. 09. 2021. u 11:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Doktor Slaven Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, osvrnuo se na društvenim mrežama na rasprave u pogledu odnosa u Bosni i Hercegovini i perspektive društveno-političkog i ustavnog uređenja naše zemlje.

"Konstitutivnost naroda, kao to piše u Ustavu BiH, temelj je sistemske diskriminacije i limitirane ili ograničene demokracije. To nije EU niti zapadno-demokratskie standard. Nažalost, one stranke koje seve vide kao građansko-demokratske to ne vide ili ne žele da vide", napisao je Kovačević.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u srijedu je rekao kako BiH može biti "multikulturalna i bez konstitutivnosti tri naroda, što je koncept naslijeđen iz Sovjetskog Saveza".

"Konstitutivnost kao institut u ustavnim sistemima pojedinih zemalja je izum koji potječe iz Sovjetskog Saveza (SSSR). U tom trenutku to je bio pokušaj tadašnje Komunističke partije da riješi etničke odnose", rekao je Komšić na panelu o proširenju Evropske unije na Bledskom strateškom forumu.

Komšić je rekao kako je bivša Jugoslavija preuzela taj koncept od SSSR-a "gotovo automatizmom", kao "ideološki sljedbenik".

"To je u tom trenutku bio koristan institut jer je čuvao BiH", rekao je Komšić, no potom je rekao da je moguće biti "multietnička, multikonfesionalna i multikulturna" država i bez koncepta konstitutivnosti, u "sistemu gdje je osnova pojedinac, čovjek i zaštita njegovog individualnog prava", prenijela je Hina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (13)