Vedran Džihić: Schmidt je potrošio politički kapital u BiH i zreo je za ostavku!

11
Radiosarajevo.ba
Vedran Džihić: Schmidt je potrošio politički kapital u BiH i zreo je za ostavku!
Foto: YouTube/Printscreen / Vedran Džihić

Među onima koji su u četvrtak oštro reagirali na istup visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Christiana Schmidta, koji je na konferenciji u Budimpešti (Budapest Balkans Forum) kazao da je "situacija u stilu genocida u Srebrenici" bila potrebna da bi se okončao rat u Bosni i Hercegovini, bio je i Vedran Džihić, savjetnik na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku i ugledni predavač na Univerzitetu u Beču.

Podsjetimo, istup Visokog predstavnika izazvao je oštre reakcije, a komentar su danas dali i predstavnici žrtava, dok OHR nastoji cijelu stvar relativizirati.

Tim povodom zamolili smo profesora Džihića za komentar.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

"Međunarodno pravo ne poznaje izraz "genocide-style situation". Presude međunarodnih sudova su nedvosmislene, u Srebrenici se desio genocid. To što visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sada u Budimpešti događaje u Srebrenici opisao kao "genocide-style situation" je, u najblažem tumačenju, ozbiljan retorički ispad", kazao je Džihić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da se "ukoliko izostane isprika ili pojašnjenje, mora se reći da ovom izjavom Schmidt relativira genocid u Srebrenici, podriva međunarodne standarde i u konačnici vrijeđa žrtve genocida". 

"Ova posljednja izjava pridružuje se nizu upitnih političkih odluka OHR-a, očigledne političke pristranosti visokog predstavnika i retoričkih ispada koji su nanijeli štetu uredu OHR-a i ugledu međunarodne zajednice. Po mom mišljenju, Christian Schmidt je potrošio svoj politički kapital u Bosni i zreo je za ostavku a internacionalna zajednica za ozbiljno promišljanje šta su joj politički ciljevi u BiH i kako izgleda njihova vizija za budućnost BiH", zaključio je Džihić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, najprije je na opaske Schmidta burno reagirala Senada Selo Šabić, viša znanstvena saradnica u Odjelu za međunarodne gospodarske i političke odnose u Zagrebu, inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Prema pisanju medij, ona je burno reagirala i na samoj konferenciji, a onda protestirala i na društvenim mrežama.

Iz OHR-a odgovorili na oštre reakcije nakon Schmidtove izjave o genocidu: Objavljen govor iz 2022.

Iz OHR-a odgovorili na oštre reakcije nakon Schmidtove izjave o genocidu: Objavljen govor iz 2022.

"Gospodin Schmidt kaže da je 'situacija u stilu genocida u Srebrenici' bila potrebna da bi se okončao rat u BiH. Situacija u stilu genocida? Što to znači?! 'Iluzija' genocida? Genocid u nekom određenom stilu? Kako uvredljivo za žrtve i međunarodno pravo", navela je Šelo-Šabić.

Ovakvu izjavu Schmidta osudila je i baronesa Arminka Helić, zastupnica britanskog Doma lordova.

"Genocid ne dolazi niotkuda. To je čin istrebljenja, koji je unaprijed osmišljen, organiziran i planiran. Imenovanje djela i njegovih počinitelja te insistiranje na odgovornosti jedini je put do pomirenja i ozdravljenja", upozorila je međunarodno ugledna Arminka Helić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije